Policajcima u HNK u naredne tri godine povećanje plata za 15 posto

Potpisom ugovora na novom kolektivnom ugovoru između Vlade Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Sindikata policije HNK osigurano je dugo očekivano povećanje plata u ovom sektoru za pet posto.

Ugovor je potpisan danas, a potpisali su ga predsjednik Vlade Nevenko Herceg i predsjednik Sindikata policije Nail Balić. 

Herceg je poslije potpisa kazao kako je nedavno održanoj sjednici, Vlada dala saglasnost na tekst kolektivnog ugovora, a ujedno je usvojen i zaključak kojim se prihvaća dogovor s reprezentativnim sindikatom o povećanju plata policijskih službenika MUP-a HNK na način da će plata biti povećana za sljedeće tri budžetske godine i to pet post za svaku godinu počevši od 1. januara 2019. godine.

Image

"Današnje potpisivanje, kao i ranija potpisivanje kolektivnih ugovora o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenih u području zdravstva i obrazovanja, potvrda je kako Vlada sindikate doživljava istinskim socijalnim partnerima", naglasio je Herceg. 

Slađan Bevanda, ministar unutrašnjih poslova izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem kolektivnog ugovora koji je plod zajedničkih napora, dijaloga i kompromisa. Naglasio je i to kako policijski službenici mogu biti zadovoljni jer im se, uz povećanje plate, omogućavaju i neka druga prava poput prava vezanih za otpremninu, prekovremeni, noćni i rad u vrijeme praznika.

Nail Balić, predsjednik Sindikata zahvalio je predsjedniku Hercegu, ministru Bevandi i Vladi na razumijevanju, naglasivši kako su današnjim činom potpisivanja policijski službenici prvi put dobili kolektivni ugovor kojim se uređuju prava i obveze poslodavca, sindikata i uposlenika iz rada i po osnovu rada u Ministarstvu unutarašnjih poslova.