Policija i tužilaštvo provode veliku akciju u Banjoj Luci zbog krivotvorenja PCR testova

Tuzilastvo
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u saradnji s policijom u Banjoj Luci nastavlja akciju protiv osoba koje se dovode u vezu s krivitvorenjem neovca i PCR testova.

 

S obzirom da se krivotvorenjem PCR testova, prouzrokuje ozbiljno ugrožavanje zdravlja građana zbog opasnosti od širenja Covid 19, istragom će biti utvrđeni svi detalji počinjenih kaznenih djela.

Dežurni tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, koordinirao je aktivnosti tokom kojih je na području Banje Luke, u okviru pretresa objekta otkrivena veća količina krivotvorenog novca, PCR testova za Covid 19 i drugih dokumenata.

Nakon lišenja slobode i ispitivanja osumnjičenih, nastavljaju se intenzivne istražne aktivnosti sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenog kaznenog djela.

S obzirom na opasnost od pandemije Covid 19, krivotvorenjem testova za ovu bolest, izravno se ugrožava zdravstvena sigurnost stanovništva, te prouzrokuje opasnost od širenja zaraze.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa MUP-om Republike Srpske i partnerskim agencijama i institucijama, provest će detaljnu istragu sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti počinjenih kaznenih djela.