Policija zabranila paljenje svijeća za Davida Dragičevića

Građani Banje Luke su se i 440. dan za redom okupili ispred Hrama Hrista Spasitelja da zapale svijeće za pokoj duše ubijenog Davida Dragičevića. Ovaj put dočekali su ih policajci koji su blokirali sva četiri prilaza Hramu i zabranili da zapale svijeće u porti Hrama, a zabranjeno im je i da zapale svijeće na obližnjim klupama, piše BNTV.

Iako im je, prema riječima pripadnika MUP-a, Banjalučka eparhija zabranila okupljanja, građani poručuju da neće odustati i da će mirno i dostojanstveno, kao i svaki put do sad, tražiti istinu o Davidovoj smrti. Za sada nema zvaničnog dokumenta o zabrani okupljanja iz eparhije niti iz MUP-a.

Mislim da je ovo potez nečasnih pripadnika MUP-a da nas zastraše i da bi se ovo gurnulo u zaborav, ali ja im poručujem da se ovo u zaborav neće otjerati. Mi smo tu do kraja i tražimo pravdu za Davida. Legitimisali su me jer sam snimao telefonom. Mene je strah kako da odem kući ili šetam gradom. Ovo je velika bruka i sramota pozivam međunarodnu zajednicu da se nešto učini jer ovo više nije normalno šta nam rade, kaže Marko Mikić iz grupe Pravda za Davida.