Policije i agencije u BiH još tragaju za ubicama svojih kolega iz Sarajeva

Prošlo je više od 72 sata otkako su policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović ubijeni tokom vršenja dužnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Ubice još nisu privedene, ali policijske agencije maksimalno su angažovane na rješavanju ovog slučaja.

Napad se dogodio u petak ujutro oko 4:15 sati. Šehović i Vujinović su zatekli automafiju kako pokušavaju ukrasti Golf 6 hrvatskih registarskih oznaka koji je bio parkiran u blizini tržnog centra Bingo na Alipašinom Polju. Nisu uspjeli ni izaći iz automobila. Bili su udaljeni nekoliko metara od razbojnika koji su u pravcu njihovog vozila otvorili paljbu iz automatskog oružja.

Dojavu policiji uputili su građani koji žive u okolnim zgrada. Njihove kolege stigle su brzo sa 20-ak vozila, kao i dvije ekipe Hitne pomoći KS. Uprkos naporima ljekara, Šehović je proglašen mrtvim na mjestu gdje se pucnjava dogodila, a Vujinović je nakon nekoliko sati preminuo na KCUS-u iako su ga ljekari uspjeli reanimirati. 

Iako su ulice bile brzo blokirane, mafijaši su iskoristili teritorijalne prepreke i s dva vozila su se uputili prema Lukavici. MUP RS je odmah obaviješten i zajedno sa SIPA-om, FUP-om i Graničnom policijom BiH uključili su se u slučaj. Ali, ubice nisu uhapšene. S toga se javnost pita da li su već pobjegli preko granice ili im neko pomaže u skrivanju. Automobili kojima su pobjegli još nisu pronađeni.

Imena osumnjičenih nisu saopćena, ali je rečeno da je riječ o dobro organizovanoj kriminalnoj grupi koja je bila dobro opremljena oružjem. Negirane su špekulacije da je bilo riječ o "sačekuši". Do sada je salušano 49 osoba, pa i Njegoslav Milinković koji je od ranije poznat policiji, a za kojeg se pisalo da je za njim raspisana potjernica jer se navodno dovodi u vezu s ovim slučajem. 

Pretresen je veliki broj lokacija u RS-u, a policija nastavlja s pretresima i privođenjima na informativni razgovor osoba poznatih od ranije policiji po kriminalnim aktivnostima iz većeg dijela BiH.