Policijska stanica Bužim provodi kampanju “Poštuj život ne oružje”

.
Policijski službenici Policijske stanice Bužim su proveli planirane aktivnosti u okviru informativne kampanje “Poštuj život ne oružje”. Direktno su kontaktirali građane, dijeleći propagandni materijal i odgovarajući na pitanja u vezi s čuvanjem i nošenjem oružja.

Ova kampanja obuhvata cijelu Bosnu i Hercegovinu, s podrškom Policije Brčko distrikta BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i svih 10 kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji BiH. Koordinira je Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, uz tehničku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP u BiH).

Cilj kampanje je podići svijest o opasnostima posjedovanja vatrenog oružja te pozvati na dobrovoljnu predaju nelegalnog oružja. Nedozvoljeno posjedovanje vatrenog oružja predstavlja ozbiljan rizik za sigurnost građana, s obzirom na to da se više od polovine ubistava u BiH izvrši vatrenim oružjem, a u 95 posto slučajeva koristi se nelegalno oružje.

 

Informativna kampanja je odgovor na brojne incidente uzrokovane vatrenim oružjem s tragičnim posljedicama. Njezin je cilj prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u Bosni i Hercegovini.

 

Kampanja također potiče građane da dobrovoljno predaju minsko eksplozivna sredstva, oružje i municiju iz ratnog perioda, a oni će biti amnestirani od sankcija. Kampanju podržava projekt “Prevencija i smanjenje posjeda nelegalnog oružja u BiH”, finansiran od strane Njemačke, Nizozemske, Švedske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Norveške, uz podršku Evropske unije kroz Multilateralni povjerilački fond Ujedinjenih nacija (MPTF), a provodi ga UNDP u Bosni i Hercegovini.