Policijske agencije podigle nivo zaštite: I BiH u strahu od ekstremizma!

.
SIPA je, kako nam je rečeno, spremna za bilo kakve prijetnje

Policijske agencije u BiH, predvođene Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, povećale su nivo zaštite određenih državnih institucija, potvrđeno je za „Avaz“.

 

 

Svi upoznati

Radi se o mjerama opreza zbog novonastale situacije na Bliskom istoku, ali i dešavanja u Evropi.

Uveliko se, također, radi na procjenama eventualnih prijetnji i svi su u koordinaciji.

SIPA je, također, kako nam je rečeno, spremna za bilo kakve prijetnje.

“Avaz” saznaje da je stepen zaštite podignut za jedan nivo više. Posebno su pod zaštitom određene ambasade i objekti te nekoliko državnih institucija.

Prelijevanje krize

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić rekao je da su mjere sigurnosti u BiH podignute na viši nivo zbog bojazni od eventualnog prelijevanja krize s Bliskog istoka.

- Naše sigurnosne agencije prate dešavanja u Evropi, pratimo i osobe koje bi mogle biti opasnost po sigurnost građana i imovine BiH. Tako da, vjerujem u naše sigurnosne agencije i vjerujem da ćemo čuvati mir i stabilnost - kazao je Nešić.

200 vojnika na ulici

Francuska Generalna direkcija za civilno zrakoplovstvo saopćila je jučer da su sigurnosna upozorenja izdata na osam aerodroma u toj zemlji, dok je Slovenija podigla procjenu ugroženosti od terorizma na srednji nivo. Austrija je podigla nivo terorističke opasnosti na četvrti nivo i donijela odluku da u narednom periodu gotovo 200 vojnika izađe na ulice, prvenstveno Beča.