Policijske agencije u BiH provjeravaju: Terorista iz Beča nije bio povezan s bh. državljanima?

.
Policijske agencije BiH, po zahtjevu Austrije, provjeravaju da li je 20-godišnji terorista iz Beča Kujtim Fejzulai, koji je prošle sedmice ubio pet i ranio 23 osobe bio povezan s bh. državljanima. Isto važi i za osobe s potjernica Austrije, koje su dovode u vezu s ovim teroristom.

Austrijske vlasti zatražile su informacije od svih policijskih agencija u BiH putem Europola. 

Iz Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, danas je rečeno da postupaju po zahjevima iz Beča.

Ovu informaciju potvrdio nam je i Mirsad Vilić, direktor DKPT BiH.

- Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH od nadležnih tijela Republike Austrije, nekih zemalja članica i trećih strana EUROPOL- a putem Europolovog kanala za razmjenu informacija, zaprimila je  određene informacije i zahtjeve u vezi terorističkog napada u Beču. Sve zaprimljene informacije i zahtjeve Direkcija je posredstvom Odsjeka za,suradnju sa EUROPOL-om dostavila svim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetima i kantonalnom nivou radi njihove informiranosti i postupanja po zahtjevima s ciljem dostavljanja bilo kakvih informacija o licima koja su obuhvaćena istragom terorističkog akta u Beču rekao je Vilić.

Kako nam je pojasnio,"nadležne agencije koje su zaprimile zahtjev vrše određene provjere po zahtjevima o eventualnom povezanosti te da će po rezultatima okončanja provjera dostaviti Europolu

"Avaz", prema nezvaničnim informacijama saznaje, da je jedna od agencija već završila svoj dio posla i da je utvrđeno da terorist iz Beča nije bio povezan s bh. državljanima u našoj zemlji.

Drugi dio istrage, koju obavlja austrijska policija, odnosi se na osobe iz BiH koje žive i rade u Beču, a bile su dio radikalnih centara. Nedavno je zatvoren mesdžid "Tewhid" kojim je rukovodio sarajlija Muhamed Porča, radikalni vehabija koji godinama živi u Austriji.