Političari iz Srbije osudili tvit Vjerice Radete

Nisam vjerovala da su radikali toliko besramni da vrijeđaju i preminule, rekla je vicepremijerka Srbije Zorana Mihajlović.

Politički predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke, ali i opozicije, javno su osudili uvrede koje je, na račun preminule Hatidže Mehmedović, predsjednice Udruženja "Majke Srebrenice", uputila Vjerica Radeta, zastupnica Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije.

"Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!", napisala je Radeta na Twitteru.

Predsjednica parlamenta Srbije Maja Gojković u osudi je istaknula kako su Radetini stavovi neprihvatljivi i ne održavaju vrijednosti koje zastupa Narodna skupština Srbije.

"Najoštrije osuđujem strašne i nedopustive uvrede narodne poslanice, koje ne priliče nekome ko je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i ugrožavaju dostojanstvo Narodne skupštine. Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa Narodna skupština", rekla je Gojković.

Prema njezinim riječima, "Narodna skupština je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije".

Osude ministara u Vladi Srbije

"Od funkcionera Srpske radikalne stranke navikli smo da slušamo najružnije reči upućene političkim protivnicima, ali nisam verovala da su toliko besramni da vređaju i preminule", rekla je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije.

"Nije ovo sramota radikala, jer oni i ne znaju za sramotu. Ovo je sramota za sve one koji su svojim glasovima doveli ovake radikale u Skupštinu Srbije", dodala je Mihajlović.

 

I njezin kolega, potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić ocijenio je Radetin tweet kao "sraman i neprimeren".

"Nemam adekvatne reči kojima bih opisao tweet Vjerice Radete", rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

"Virus nacionalizma koji je sa populizmom zahvatio ceo region i svet počeo da vraća na Balkan. A znamo kako se to završilo devedesetih godina. Boriću se protiv nacionalizma i populizma, a verujem da će i društvo naći snage da se izbori", rekao je Ljajić.

'Otišla je kod najmilijih Hatidža'

Oglasio se i predsjednik opozicijske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, koji godinama dolazi u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice genocida i javno govori da je Srbija odgovorna za genocid u Srebrenici.

"Otišla je kod najmilijih Hatidža, ostale su nema većina, lajave zveri i mi... umesto većine da govorimo, svet zveri u pakao da zakopamo, Hatidžu da slavimo... Odustaćemo - nikad", napisao je Jovanović na Twitteru.

Uoči ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice genocida, izjavio je kako je "Srebrenica naša sramota i grijeh".

"Osjećam duboku ljudsku potrebu da budem tamo. Ne smemo da se sklanjamo pred onima koji bi željeli opet da nas vrate mržnji i ludilu koje nas je sve tako skupo koštalo. To nije samo moja obaveza kao jednog političara. To je moja obaveza kao čoveka i roditelja, da tamo budem 11. jula. To je najmanje što mogu da učinim", poručio je Jovanović.

Hatidža Mehmedović postala je simbol borbe srebreničkih majki za očuvanje uspomene na žrtve genocida 1995. godine, a umrla je u nedjelju u Sarajevu. Agencija Beta javlja da su o njezinoj smrti, osim medija u BiH i regiji, izvijestili i brojni svjetski mediji.