Politički rat u Kantonu Sarajevo: Prozivke, komentari, prepucavanja

Ko više, a ko manje voli Bosnu i Hercegovinu, ko je ostao u ratu, a ko je bio protiv svojih, ko laže, a ko je lopov, ko prodan...

Na ovo bi se mogli svesti istupi političkih lidera nakon što je potpisan sporazum o zajedničkom djelovanju SDA, SBB, DF-a, čime je i srušena vladajuća "šestorka" u Kantonu Sarajevo.

Ja ne znam gdje je Forto bio u ratu, gdje je Kojović bio. U BiH nisu bili. Onda ove junoše iz SDP-a, koji su bili u Srbiji. Mnogi od njih nažalost jesu izdali svoju zemlju kad su joj bili najpotrebniji", kazao je Bakir Izetbegović.

"Bakir Izetbegović laže kada kaže da nisam bio u BiH u ratu. On to odlično zna, ali laže jer je obični lažov. Bakire, možeš mene istjerati iz Bosne, ali Bosnu iz mene ne možeš. Ovo je moja domovina isto koliko i tvoja", naveo je Predrag Kojović.

"U politici je odlazak s vlasti uobičajena demokratska praksa. To se, uostalom, i SBB-u i meni lično već događalo. Sada sam ipak iznenađen. Čitam i čujem glasnu kuknjavu, plač, suze, ridanje, nepotrebne uvrede", izjavio je Fahrudin Radončić.

Nove reakcije isprovociralo je gostovanje Željka Komšića na Face TV gdje je kao osnovni razlog napuštanja "šestorke" naveo novac koji je od sarajevskog kantona dobila Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, i kako je kazao, brojne afere, odnosno njegovo insistiranje da premijer kantona, kako kaže, bude sarajevski Hrvat Mario Nenadić.

"Sa gnušanjem odbacujemo izjave Željka Komšića o tome kako 'Konaković neće dijeliti pare efendijama'. U više navrata smo pojašnjavali kako je predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković novac donirao Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, dakle ne pojedincu već instituciji", navode iz stranke Narod i pravda u reakciji na izjave lidera DF-a Željka Komšića, prenosi N1.

U SDP su odgovorili kako je sada jasno da Bakir Izetbegović vodi dvije stranke - DF i SDA.

Sinoć je Bakir Izetbegović izjavio da su SDA, DF i SBB rušenje kantonalne vlade u Sarajevu dogovorili još u maju. Ovom prilikom pozivamo predsjednike SBB-a, SDA i DF-a da građanima kažu koji od njih ne govori istinu i da li je onda čitava priča o navodnom nezadovoljstvu pojedinim postupcima Vlade KS bila igrokaz za javnost, kojim bi se opravdalo već dogovoreno rušenje vlade i kojoj je očito, prema njima, najveća mana bila što je bila slobodna od SDA”, navode iz SDP-a.

Za smjenu postojeće vlasti potrebno je 18 od 35 zastupnika u kantonalnoj Skupštini - SDA, SBB BiH i DF zajedno imaju tačno 18 zastupnika. Navodno, pojedini zastupnici SBB-a protive se ideji koaliranja sa SDA, što bi cijelu priču o konačnici moglo zakomplikovati, ili su već pronađena nova dva glasa, u nestabilnoj većini koje god je činio.

Vrijedi podsjetiti i na činjenicu da godišnji budžet KS iznosi oko milijardu maraka, ali i da se upravo ovdje nalazi najviše glasača zaposlenih u javnim institucijama i ustanovama.