Heftičnjak: Politički Torabi: Kako Denis Bećirović spašava SDA

heft200

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Ove je sedmice potpisivanje zajedničke izjave o držanoj imovini izazvalo najveću buru na političkoj sceni. Izjavu su potpisala dva člana Predsjedništva BiH, kao i predsjednici svih važnijih probosanskih stranaka. I njen sadržaj sam po sebi nije sporan, ali ko je osmislio da baš u ovom trenutku se potpiše jedna izjava koja praktično i u stvarnom životu ne znači ništa, tome treba najviše zahvaliti Bakir Izetbegović i njegova SDA. Zašto? Odmah nakon potpisa izjave o državnoj imovini, državni poslanici iz RS-a su se povukli sa sjednice Parlamenta BiH, te je Milorad Dodik dobio ponovo jak adut da izazove novu institucionalnu krizu i pronađe izgovor da RS blokira institucije države Bosne i Hercegovine, a time vežu ruke i vlasti koju na bh. bloku predstavlja Trojka, te će upravo njih ovaj potez najviše usporiti i blokirati. Ovim će SDA jačati svoju pro-patriotsku poziciju, tvrdeći da su samo oni pravi branici države, što je naravno apsurd i nema veze sa pravom istinom.

 

No, ako malo pogledamo dublje u političke odnose, glavni oslonac SDA je čovjek koji je inicirao ovu bespotrebnu populističku izjavu – a to je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. On je u svom naletu populizma na dobrom putu da pretekne Harisa Silajdžića koji je nekada obećavao 100% BiH, ali i Željka Komšića čiji je angažman u Predsjedništvu od 16 godina obilježila prijetnja Vojislavu Koštunici da će dobiti po prstima... Ko se iole imalo razumije u politiku, jasno je kao dan da Bećirovićeva jedina briga nije država, nego njegova stražnjica koja treba da bude decenijama u fotelji u Predsjedništvu države. Bećirović izigrava lažnog spasioca, političkog Torabija, koji umjesto flaširane vode narodu prosipa šuplju priču i izaziva bespotrebne retoričke konflikte, a time najviše ide na ruku SDA-u, stranci koja treba da padne na tlo, a na tome rade sve velike zapadne ambasade.   

 

Na okupljanje predstavnika Bošnjaka oko izjave o državnoj imovini, logično da je reagovao Milorad Dodik i da je odmah okupio predstavnike Srba. Dragan Čović toliko je obesmislio političko predstavljanje Hrvata, tako da on to i ne mora raditi i da je on kao takav čovjek koji odlučuje u ime Hrvata. Tako da ponovo imamo tri kordona, a ne institucije koje treba da rade. Denis Bećirović je kao takav idealan partner Dodiku i Čoviću, jer njima treba neko ko jaše na praznom bošnjačkom populizmu. On je iniciranjem ove izjave zadao udarac i aktuelnom lideru SDP-a, Nerminu Nikšiću, koji kao Đekna čeka da bude ustoličen u premijersku fotelju na razini Federacije. Bećirović igra na hinjaka, slabi Nikšića, jača Dodika i Čovića, ali njegov cilj osim fotelje člana Predsjedništva BiH je i Nikićeva stranačka fotelja – on želi biti novi predsjednik SDP-a. Već smo pisali o tome koliko je to pogubno za Trojku i da će Bećirović biti poput slona u staklenoj bašti, ali to je cijena pogrešnog izbora i odabira. Država Bosna i Hercegovina će preživjeti i ove političare koji ne vide dalje od vlastite fotelje, samo ćemo na funkcionalnu državu morati čekati generacijama...