Jovanović: I dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao

Jučerašnja okupljanja u Nišu i Kragujevcu, povodom obilježavanja 20 godina od početka NATO bombardovanja, pokazala su da ni poslije dvije decenije ne razumijemo kako smo se uopšte našli u situaciji da se konfrontiramo sa cijelim svijetom, poručio je lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

"Na politiku koju smo vodili devedesetih godina, koja nas je izuzela iz svakog reda, te 1999. godine svijet je odgovorio surovim bombardovanjem, i sâm gazeći međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija, na sličan način kako smo mi to uradili u Srebrenici, koja je bila zaštićena zona UN, zbog čega su stradali civili, žene, djeca, stari", kazao je Jovanović.

"Nevjerovatna hrabrost policajaca i vojnika, koji su žrtvovali svoje živote da bi branili Srbiju, obavezuje nas da govorimo ne samo o posljedicama bombardovanja, već i o uzrocima, koji su nas doveli do rata sa gotovo cijelim svetom. Posebno je za osudu ćutanje o albanskim žrtvama i stradanju Albanaca, ne samo od bombi NATO-a, već i od, u neuporedivo većoj meri, brojnih zločina raznih paravojnih ili regularnih državnih formacija".

Tačno je da hrabrost i žrtve Srbije i njenog društva, da u tom trenutku iznesu sve strahote bombardovanja, ne smiju biti zaboravljene, niti gledane jednim okom, kako ne bismo zaboravili da je sve naše zlo u najvećoj mjeri posljedica pogubne nacionalističke politike, koja je prvo uništila sve oko nas, pa na kraju i gotovo nas same, poručio je lider LDP-a, prenosi N1.

"Kosovska mitomanija koja je dominirala na državnom obiležavanju tog dana, kao i slična ikonografija u Kragujevcu na skupu Vojnog sindikata, nisu ništa drugo nego zajednička poruka da je i dalje živa i snažna politika koja nas je već jednom odvela u pakao. Nema potrebe da nam partijarh iz Niša govori šta moramo da branimo, niti da Milorad Dodik priziva nove ratove svojim neodgovornim porukama. S druge strane, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji vodi ovu državu, i dalje jednom nogom želi u Evropu, a drugom nogom i dalje stoji na istom onom mjestu zbog kojeg smo već jednom platili strašnu cijenu stradanja", naveo je Jovanović.

Poručio je da "nema sreće u nacionalističkom ludilu i laganju samih sebe da ne postoji naša odgovornost za ono što su građani ove zemlje preživjeli i čije posljedice i danas živimo".

"Srbiji je potrebna vlast koja ima snage da reši problem Kosova, da nas pomiri sa susjedima, da uvede zemlju u Evropsku uniju i NATO. Sve ostalo je borba za političke privilegije iza kojih društvo ostaje sve siromašnije i podeljenije, a država luta na marginama savremenog svijeta".