Politolog Denis Čarkadžić: Nije potreban konsenzus u EU za uvođenje sankcija Dodiku

.
Jasno je da je za odluku o sankcijama potrebna kvalificirana većina unutar Vijeća Evropske unije - navodi Čarkadžić

 

Posljednjih dana se često može čuti kako je teško očekivati da EU uvede sankcije Miloradu Dodiku, s obzirom da se pojedine države, u prvom redu Mađarska protive ovoj odluci.

Restriktivne mjere

Ipak, politički analitičar Denis Čarkadžić objašnjava da uopće nije potreban konsenzus svih država EU kako bi sankcije bile uvedene.

- Nije tačno da je za usvajanje sankcija od strane EU potreban konsenzus odnosno saglasnost svih članica. Da je tako, jasno piše u Ugovoru o funkcioniranju Evropske unije, u njegovoj Glavi IV, pod nazivom Restriktivne mjere, član 215., stavovima 1. i 2. Zašto svako malo neko iz EU ustvrdi da treba konsenzus ili da jedna država može na tu odluku staviti veto, potpuno je drugo pitanje-ili ne znaju sopstvene procedure.

Novi pravilnik iz 2014.

Potom je Čarkadžić objasnio kako izgleda procedura za donošenje odluka u EU.

1. Kad odluka donesena u skladu s Poglavljem 2. Glave V. Ugovora o Europskoj uniji predviđa prekid, odnosno djelomično ili potpuno smanjenje, ekonomskih i finansijskih odnosa s jednom ili više trećih zemalja, Vijeće kvalificiranom većinom na zajednički prijedlog Visokoga predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i Komisije donosi potrebne mjere. O tome obavještava Evropski parlament.

2. Kad odluka donesena u skladu s Poglavljem 2. Glave V. Ugovora o Europskoj uniji tako predviđa, Vijeće može donijeti restriktivne mjere prema postupku iz stavka 1. protiv fizičkih ili pravnih osoba i skupina ili nedržavnih subjekata

Dakle, obzirom da se protiv i fizičkih osoba, kako kaže stav 2., odluke donose u skladu sa procedurom iz stava 1., jasno je da je za odluku o sankcijama potrebna kvalificirana većina unutar Vijeća Evropske unije.

Novim pravilom uvedenim 01.11.2014. godine, prilikom glasanja Vijeća EU o prijedlogu Komisije ili Visokog predstavnika Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, kvalificirana većina postignuta je ako su ispunjena 2 uslova. Prvi je da 55% država članica glasa “za”, a drugi da tih 55% država predstavlja najmanje 65% cjelokupnog stanovništva Evropske unije. Odluka se može blokirati ukoliko postoji tzv. “blokirajuća manjina” koja mora uključivati najmanje 4 člana Vijeća, a koji predstavljaju više od 35% stanovništva EU-a - objašnjava Čarkadžić.

Foto: Avaz