Poljoprivredne ljepote farme Okanović: Kupovina novih grla i proširenje proizvodnje

asd
Iako vladaju teški ulovi za bavljenje poljoprivredom, farma Okanović iz Marjanovca već skoro dvije decenije ustraje u ovom poslu.

Štaviše, ove godine realizirali su značajan projekat kupovine 32 visokosteone junice koje su uz pomoć prijatelja Samira Duranovića uvezli iz Češke. Vlasnik farme, Omer Okanović ističe da se radi o značajnom i nimalo bezazlenom finansijskom ulaganju u iznosu većem od 150.000 KM koji pored kupovine grla, podrazumijeva i ulaganje u modernizaciju opreme..

S obzirom na povećanje u brojnosti grla, Okanović očekuje i veće količine proizvodnje mlijeka i do 30.000 litara mjesečno, a u narednom periodu razmišlja i o dodatnom proširenju i kupovini novih grla.

Ovaj posao nije nimalo lagan, ali Okanović je sretan naročito što u njemu ima veliku podršku porodice, te je farma prerasla u isključivo porodično zanimanje. Kaže da bi se ipak svi nivoi vlasti trebali više uključiti u pomoć i poticanje bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Zadovoljan je suradnjom sa federalnim i kantonalnim nivoima, a smatra da bi općina Velika Kladuša trebala više podržati ovakve projekte, s obzirom da je, prema njegovim riječima, u Veliku Kladušu od 2020. godine uvezeno oko 160 grla visokosteonih junica.

S tim u vezi, kako kaže, uputio je i Zahtjev za finansijsku podršku u vezi nabavke dodatnih grla, ali nažalost iz Službe za poduzetništvo, lokalni razvoj i implementaciju projekta, ističu da Javnim pozivom za ostvarivanje prava na novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za 2021. godinu, nisu obuhvaćeni poticaji za kupovinu grla, već samo na subvenciju proizvodnje mlijeka i troškove uzgoja. Iz općinske Službe za poljoprivredu poručili su poljoprivrednim proizvođačima kojima su potrebne određene informacije ili razmišljaju o određenim projektima iz ove oblasti, da im uvijek stoje na raspologanju.

Bez obzira na sve, porodica Okanović nastavlja da gradi i proširuje svoju farmu, a sa ovim dodatnim ulaganjem zasigurno postaje svijetli primjer bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom.

Image
ger