Poljoprivrednici Krajine prijete novim protestima

Nedavno održan sastanak predstavnika udruženja poljoprivrednika iz Federacije u Tomislavgradu aktuelizirao je probleme u agraru koji se ogledaju u kašnjenju i umanjenju poticajnih sredstava, nesigurnom tržištu, te slaboj zaštiti domaćih proizvoda.

Učesnici su zaprijetili novim protestima, te dali rok Vladi Federacije i resornom ministarstvu da do petka 7. decembra isplate dugovanja iz ove godine.

- "Ušli smo u šesti mjesec kada je u pitanju mlijeko, mi ne znamo kako oni to raspoređuju, ali nas samo interesuje isplata i kontrola gdje su malverzacije", kaže Dževahir Babić iz Udruženja poljoprivrednika Cazina.

Novi pritisak na vlasti dogovoren je na  sastanku predstavnika udruženja poljoprivrednika u Tomislavgradu, kojem su prisustvovali i predstavnici udruženja iz USK. Razgovarano je o problematici u poljoprivredi poput nedovoljno planiranih  sredstava za poljoprivredu u kantonalnim i federlanom budžetu, te manjkavosti pravilnika.>

- "Dali smo rok Vladi Federacije i Ministarstvu poljoprivrede do petka isplate sva dugovanja u ovoj godini. Ako to ne bude, zakazali smo odmah termin protesta, blokadu u cijeloj Federaciji", dodaje Babić.

 razloga za nezadovoljstvo poljoprivrednici zasigurno imaju slažu se i u ključkom Udruženju. Iz federalnog budžeta za poljoprivredu ove godine izdvojeno je 65 miliona. Razočarenje je potom  uslijedilo kada se saznalo da su neredovnost u isplati te mala poticajna sredstva za posljedicu imali gašenje malih, ali i većih gazdinstava. Samo u Ključu u posljednje vrijeme ugašeno je sedam farmi, te prepolovljen broj sitnih proizvođača, navodi Senad Bilajac iz Udruženja poljoprivrednika Ključ.

Poljoprivrednici su se također saglasili da se u narednom budžetu moraju planirati sredstava koja su zakonom precizirana odnosno 3-6 posto od ukupnog federlanog budžeta što iznosi 130 miilona maraka.

Na sastanku u Tomislavgradu istaknut je i problem zaštite bh. proizvoda, te je zaključeno kako nadležni moraju još dosta raditi na rješavanju te problematike te spriječiti da uvozni lobi nadvlada kvalitetne domaće proizvode.