Brojne delegacije položile cvijeće na mezar Alije Izetbegovića (VIDEO)

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu danas je obilježena 16. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine.

Cvijeće su položile brojne delegacije državnog, federalnog i nižih nivoa bh. vlasti, predstavnici diplomatskog kora, boračkih udruženja, članovi SDA i drugi.

Prisutnima se obratio zastupnik u Parlamentu BiH i član Predsjedništva SDA Safet Softić, koji je rekao da je Alija u svom političkom radu imao spremnost na kompromis, otvorenost prema svima drugima oko sebe i mogućnost određene tolerancije u njegovim diplomatskim, političkim i svim drugim vještinama - pišu Vijesti.ba.

- Alija Izetbegović, koji nas je sve ovdje u BiH zadužio, zaista je jedna grandiozna figura. Oni duboki istraživači koji čitaju njegova djela vidjet će da je Alija Izetbegović za svog života, u jednom teškom turbulentnom vremenu, koje je opterećeno velikim stradanjima i ove države i ovog naroda, uspio naći mjeru tako da je preselio na drugi, bolji svijet praktično bez ijedne političke ili bilo koje druge mrlje - rekao je Softić.
Prema njegovim riječima veliki ljudi, za razliku od običnih, dva puta umiru, a druga smrt Alije Izetbegovića bila bi ako bi nestali njegovi ideali za koje se tokom svog života borio.

- Prije svega, najveći ideal gospodina Izetbegovića je bila demokratska i nezavisna BiH i u tom smislu mi kao njegovi politički nasljednici trebamo učiniti sve da se demokratska BiH učini što jačom, što boljom za život njenih građana i na taj način odgodimo njegovu drugu smrt - dodao je Softić.

Istim povodom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras će u 20 sati biti upriličena akademija kojom će biti odana počast i poštovanje čovjeku koji je svoj život posvetio borbi za BiH i dobrobit svih njenih naroda i građana. Akademiju organizuje Javna ustanova Muzej "Alija Izetbegović".