PoMAK i SDA pregovoraju o stvaranju zajedničke koalicije u GV Bihać

Nakon press konferencije na kojoj su predstavili ekonomsko-političku platformu „10 za Bihać“ , PoMAK-a je otvorio mogućnost stvaranja nove parlamentarne većine u Gradskom vijeću Bihaća. Trenutna koalicija PoMAK-a, SDP-a, ASDA i Nezavisnog bloka Bihać zajedno, odavno već ne funkcioniše. PoMAK-u u slučaju prekida političke saradnje sa trenutnim koalicionim partnerima, ostaje samo SDA.

Prvi sastanak nekadašnjih ljutih političkih oponenata SDA i PoMAK održan je krajem prošle sedmice. Saznajemo da konkretni zaključci nisu doneseni, međutim nezvanično, stavovi su približeni.

Nova runda pregovora između ove dvije stranke zakazana je već za ponedjeljak. SDA U GV Bihać ima 11 ruku, PoMAK  5, a skupa bi činili magičnu šesnaestorku, odnosno većinu u bihaćkom Vijeću. I dok  i jedni i drugi u prvi plan ističu novu (predizbornu) platformu „10 za Bihać“, realnost je da je za ostvarenje istog potreban novac. Tako npr. Aerodrom Golubić neće biti moći završen bez veće količine konvertibilnih maraka koje Bihać nema, ali novca ima u federalnom budžetu. Obnova puta AVNOJ-a ionako spada pod nadležnost Cesta Federacije BiH, dakle opet bi se novac morao dobiti iz budžeta većeg bh. entiteta. Ulaganja u turizam, odnosno Nacionalni park Una koji se teritorijalno veže za Bihać, finansira se iste budžetske kase kao i nabrojana dva projekta. Jedina stranka koja participira u GV Bihać sa značajnim mandatima, ujedno je i vodeća stranka na nivou Federacije, a to je SDA. Oni će svakako pred izbore „pripaziti“ bihaćki odbor, a samim tim, ukoliko dođe do koalicije i Pokreta za moderni i aktivnu Krajinu. Ovo suštinski znači da najpoželjniji partner u vlasti za PoMAK-ov „10 za Bihać“ je upravo SDA. Ne treba ni zaboraviti da je šef Kantonalnog odbora SDA jedan od ministara u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić je, koji je odnedavno i  potpredsjednik SDA BiH. Dakle, eventualna koalicija, godinu dana pred Lokalne izbore, bi se vezivala ustvari kroz novčane transkacije za ostvarenje ove ekonomsko-političke platforme. Što za Bihać i ne bi bilo loše, jer grad je na koljenima zbog sve težih posljedica migrantske krize, suficit iskazan u Budžetu Grada ustvari je rezultat trogodišnjeg zatezanja remena, ali i neisplaćenih dugovanja prema sudskim presudama, npr. po tužbama za boračku zgradu. Nisu isplaćena ni dugovanja prema ljudima kojima su nekretnine uništene tokom prošlogodišnjih sniježnih padavina, kao i tokom poplava.    

Dvije stvari se nameću kao posljedica posljednjih političkih previranja u Gradu na Uni. Prva je da li će novopronađena  politička ljubav SDA i PoMAK-a biti dovoljno jaka i trajna da i Bihać osjeti tu dobrobit?

Drugo pitanje koje se logično nameće glasi- da li će se ova ljubav ograničiti samo na lokalni nivo ili će ipak se protegnuti i do Kantonalne skupštine, u čijim klupama sjede dva PoMAK-ova zastupnika koji su već mjesecima pod pritiskom promjene političkog razmišljanja, te da li će se za dobrobit Bihaća ipak podići ruku za novu koaliciju SDA i Laburističke stranke Fikreta Abdića ? A možda postoji i treće još uvijek neodgovoreno pitanje- da li se u bihaćkoj politici sve uzburkalo upravo zbog kantonalne vlasti, od koje u SDA nikad nisu odustali?

Image