PoMAK: Saopštenje za javnost

Reakcija na posljednje saopštenje SDP-a Bihać vezano za sredstva koja Vlada USK-a treba doznačiti gradu Bihaću za projekte na zahtjev poslanica u Skupštini USK-a iz Bihaća

Prije nekoliko dana SDP Bihać izdao je saopštenje za javnost putem koje su pozivali Gradonačelnika da Grad Bihać opravda sredstva od 25.000 KM koja je Vlada USK prebacila Bihaću prilikom formiranja lokacije Vučjak, te da u suprotnom neće moći ostvariti 170 hiljada KM za projekte koje su poslanice Alibegović, Alibabić, Fatkić i Kulenović kandidirale unutar 1 milion KM koliko Vlada USK treba razdijeliti općinama i gradovima USK po poslanicima.

Radilo se o vrlo neozbiljnom i paušalnom plasiranju netačnih informacija u javnost, bez prethodne provjere.
Kada je dokumentovano da SDP Bihać iznosi neistine i da su sredstva ranije opdavdana, izdali su drugo saopštenje u kojem se tvrdi da Bihać neće ostvariti sredstva za projekte jer nije formalno podnio zahtjev za ista.

Ovim putem dokomentujemo da ni to nije istina, odnosno da je Grad Bihać podnio zahtjev za sve projekte koje su poslanice tražile prije skoro dva mjeseca, te da su svi projeti već ugrađeni i u Program rada Zavoda za prostorno uređenje Bihać u namjeri da ih se realizuje tokom naredne godine.

Istina, Gradonačelnik Fazlić nije se slagao s takvim načinom raspodjele Granta za niže nivoe vlasti iz Budžeta USK-a jer bi proritete u njihovom trošenju trebale određivati općine i gradovi, a ne skupštinski poslanici lično, jer se tako podrivaju institucije države. Ipak, svaka marka koja dođe u Bihać za projekte sa bilo kog nivoa vlasti, bilo kojim putem, bit će bez odgađanja realizovana, kao što je bilo i do sada.

Kolegama iz SDP-a skrećemo pažnju na mnogo veće probleme od zahtjeva i protokola s kojima se trenutno Unsko-sanski kanton susreće poput kriminalnih aktivnosti i hapšenja istaknutih zvaničnika, prodaje diploma, pojave prekomjernog političkog zapošljavanja u institucijama Kantona, zloupotreba u zdravstvu itd., a o čemu još nisu iznijeli nikakav stav, niti napisali saopštenje.

Također, srećemo pažnju da namjerno iznošenje lažnih  informacija koje je su vrlo lako provjerljive nanosi štetu samom SDP-u ali i cjelokupnom političkom diskursu koji bi u najmalju ruku trebao da se temelj na  provjerenim informacijama.

U galeriji možete naći:
Zahtjev za doznaku sredstava iz Granta nižim nivoima vlasti iz Budžeta USK-a od 31.10.2019. i
Izvodi iz Programa rada Zavoda za prostorno uređenje Bihać za 2020. god.