Pokret PoMAK: Zakon o pripradnosti javnih prihoda FBiH diskriminira Krajinu

Saopćenje za javnost.

PoMAK ponovo aktualizira Inicijativu za izmjenu Zakona o pripradnosti javnih prihoda FBiH zbog kojeg Unsko-sanski kanton gubi 25 miliona KM godišnje jer taj novac nepravednom raspodjelom ide  drugim kantonima, u prvom redu Kantonu Sarajevo.

Naime, član 9. tog Zakona definiše četiri glavna kriterija za raspodjelu novca iz javnoh prihoda a to su:

-broj stanovnika,

-površina kantona,

-broj učenika u osnovnim školama,

-broj učenika u srednjim školama.

   

Pored ovih kriterija u istom članu su uvedeni i posebni "povlašteni" koeficijenti-ponderi a koji idu u korist  kantona:

- Sarajevo - koeficijent 2

- Bosansko-podrinjski kanton - koeficijent 1,8

- Kanton 10 - koeficijent 1,1

- Posavski kanton – koeficijent 1,5

Posebnog objašnjenja za ovako uvedene koeficijente u  Zakonu nema, samo se kaže da se isti odnose na ''posebne rashodovne potrebe'' navednih kantona. 

Takva nepravedna raspodjela uzrokovala je da ostali kantoni (među kojima i Unsko – sanski) u proteklih 13 godina budu na šteti, generiraju velike deficite, dok se kantoni sa povlaštenim ponderima razvijaju našim novcem.

- Tražimo od Parlamanta FBiH izmjenu Zakona o pripradnosti javnih prihoda i uvođenje koeficienta za posevne rashodovne potrebe koje USK-a ima zbog migranste krize!

- Tražimo od Kantona Sarajevo i ostalih povlaštenih Kantona da nađu način da bar dio sredstava koje godinama ostvaruju na račun USK-a vrate Krajini!

 

PoMAK će biti istrajan u ponavljanju ovih zahtjeva sve do njihove realizacije. Svi politički akteri u Krajini moraju se suzdržati jalove i neproduktivne politike i ujediniti se kod ovakvih zahtjeva koji Krajini mogu odnijeti pozitivne pomake.