U nedjelju opet pomjeramo kazaljke na satu: Hoće li ova praksa i u BiH uskoro biti prekinuta

U nedjelju, 28. oktobra ove godine, u tri sata poslije ponoći kazaljke na satu bit će pomjerene jedan sat unazad, čime će biti ozvaničeno zimsko računanje vremena.

Zanimljivo je istaći da bi ovo mogla biti pretposljednja masovna promjena računanja vremena u Evropi s obzirom na to da bi nakon marta 2019. godine ova praksa u Evropskoj uniji mogla biti ukinuta.

Ranije ove godine predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je kako države EU trebaju što prije prekinuti praksu pomjeranja kazaljki. Tačnije, u anketi Evropske komisije učestvovalo je blizu 4,6 miliona ljudi od kojih se većina izjasnila za prestanak promjena kada je riječ o računanju vremena.

Kako nam je kazao meteorolog Željko Majstorović, sama podjela na ljetno i zimsko računanje vremena izgubila je svoju primarnu svrhu.

Iako je posljednje pomjeranje sata u državama EU zakazano za mart naredne godine, Željka Majstorovića smo pitali kada bismo mogli očekivati uvođenje te prakse i u BiH.

"Uzmemo li u obzir da to nije neka krupna odluka, čak se i u BiH u vrlo kratkom vremenskom razdoblju može očekivati implementacija te odluke. Međutim, to najviše zavisi od efikasnosti institucija, tj. primarno od Vijeća ministara BiH i parlamenata", zaključuje Majstorović.

"Pokazalo se u praksi da pomjeranje kazaljki sata nema puno efekta. Prije svega to se trebalo raditi u ekonomske svrhe kako bi se bolje iskoristili ljetni dani za rad. S druge strane, očigledni su negativni medicinski efekti pomjeranja, kao što je u prvom redu pojava stresa kod ljudi, tako da je dosta diskutabilno je li ova praksa donijela više koristi ili štete", kazao je Željko Majstorović.

On je kazao da je ostavljeno državama da se pojedinačno izjasne žele li ostaviti ljetno ili zimsko računanje. 

"Zimsko računanje vremena je ono pravo koje je bilo i prije uvođenja promjena, tj. ono je kompatibilno sunčanom satu. Tačnije, podne je onda kada je Sunce u zenitu, a trajanje dana zavisi od kretanja Sunca. Ako mene neko pita, trebalo bi zimsko računanje zastalno ostati u upotrebi", rekao je on.

Također, Majstorović je istakao kako prestanak promjena u računanju vremena neće loše djelovati na zdravlje stanovnika iako je njihov organizam navikao na polugodišnje promjene.

"Na zdravlje stanovništva najviše je utjecalo pomjeranje sata i očekivati je da prestanak pomjeranja kazaljki neće napraviti zdravstvene poteškoće ljudima. Kako promjena vremena u meteorološkom smislu zna donijeti mnoge zdravstvene tegobe ljudima, tako donosi i ova. Stoga je bolje prekinuti promjene, makar one bile dva puta godišnje", govori najpoznatiji bh. meteorolog za naš portal.