Pomoć Hitne službe Doma zdravlja Velika Kladuša zatražilo je 48 pacijenata

.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h evidentirali su jedno krivično djelo, jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica.

Miran period imali su kladuški vatrogasci, rekao nam je dežurni Brkić.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 48 pacijenata, a dva su upućena na dalje liječenje u Kantonalnu bolnicu Bihać. Dežurni su bili doktori Abdullah Fazlić i Samra Alibegić.

Isporuka električne energije je uredna. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

Snabdijevanje domaćinstava pitkom vodom je stabilno, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“. Iz ovog preduzeća podsjećaju da eventualni kvar možete prijaviti na broj telefona 066 – 410 – 087.

Otkako je na današnji dan u Indiji 1998. godine pokrenuta inicijativa Svjetskog dana smijeha, obilježavanje dana smijeha se do danas globalno proširilo. Globalnom širenju obilježavanja Svjetskog dana smijeha su svakako pomogle i spoznaje o njegovoj blagotvornosti za tjelesno i mentalno zdravlje te kvalitetu života. Neke zemlje Svjetski dan smijeha obilježavaju i u maju, prva nedjelja u maju. Ipak, obilježavanje dana smijeha na današnji dan je najčešće.

SVJETSKIM danom smijeha, koji se obilježava 10. januara, želi se potaknuti ljude da se što više smiju zbog važnosti očuvanja tjelesnog i mentalnog zdravlja, dok stručnjaci ističu da smijeh služi kao povezujuća podloga u međuljudskim odnosima.

Ništa ne djeluje brže na organizam kao dobra doza smijeha, ujedno i dobar razlog da obratimo pažnju na našu svakodnevicu i pronađemo što više razloga za smijanje.

Stanje na putevima:

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a zbog niske temperature na svim vlažnim lokalitetima došlo je do formiranja poledice. Poledica je posebno izražena na dionicama preko planinskih prevoja, na mostovima, vijaduktima i prilazima tunelima, a u višim predjelima ponegdje može biti i zaostalog snijega na kolovozu. Slabog snijega i ledene kiše ima na dionici Izačić-Bihač-Ripač-Vrtoče. Magla smanjuje vidljivost na dionicama Ripač-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Kladanj-Bukinje, kao i na širem području Doboja i Banovića. Upozoravamo i na mjestimično jak vjetar, posebno na dionici Mostar-Nevesinje. Molimo vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uvjetima i stanju na putevima, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog učestalih odrona izdvajamo puteve: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Turbe-Karanovac, Sarajevo-Foča, Crna Rijeka-Jajce-Donji Vakuf, Bugojno-Kupres i Čapljina-Studenci, kao i prevoje Rostovo (Novi Travnik-Bugojno) i Makljen (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje).

Na magistralnom putu Livno-Šuica upozoravamo na česte izlaske divljih konja na kolovoz.

Na graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas u Hercegovini i na jugozapadu Bosne pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje umjereno do pretežno oblačno, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska ooblačnost. Na krajnjem sjeverozapadu Bosne je povemeno moguće provijavanje slabog snijega. Dnevna temperatura od -4 do 2, na jugu do 8 stepeni.

Biometeorološke prilike su relativno povoljne, uz stabilno vrijeme i ljepšu opću sliku na jugu, pretežno zbog sunčanih intervala i nešto viših temperatura zraka. Oblačno vrijeme i povremene slabije padavine u Bosni, kao i niske temperature u cijeloj zemlji, izraženije tokom jutra, kod većine meteoropata uzrokovaće jače tegoba koje će sa blagim zatopljenjem, u nastavku dana, malo oslabiti. Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, reducirati boravak na otvorenom i provoditi mjere zaštite od hladnoće, naročito u unutrašnjosti, gdje se očekuju i cjelodnevne negativne temperature.