Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 36 pacijenata

B

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Službenici PS Velika Kladuša evidentirali su jedno narušavanje javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica. Nema prijavljenih krivičnih djela.

Pomoć Hitne službe Doma zdravlja zatražilo je 36 pacijenata. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić i Dinko Keserović. Nije bilo upućivanja na dalje liječenje.

Isporuka električne energije je uredna, kazali su nam u Elektrodistribuciji, PJ Velika Kladuša.

Stabilno je i vodonapajanje, informišu iz JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Međunarodni humanitarni dan

U svijetu se svake godine 23. novembra obilježava Međunarodni humanitarni dan. Cilj je Međunarodnog humanitarnog dana podsjetiti ljude širom svijeta na potrebu ulaganja u vlastitu dobrotu.

Ovaj dan nudi priliku da javnost sazna više o humanitarnim organizacijama, što rade oni koji se bave humanitarnim radom i s kojim se problemima svakodnevno susreću. Također nudi priliku nevladinim organizacijama da pokažu svoje aktivnosti koje su provele te da se oda počast onima koji su poginuli ili su na neki način povrijeđeni za vrijeme svog humanitarnog djelovanja.

Humanitarna djelatnost je djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez obzira na nacionalne, vjerske, političke i druge predrasude pruža humanitarna pomoć osobama kojima je prijeko potrebna zbog stanja u kome se nalaze, a za koje ona nisu kriva. Pod ovim se podrazumijevaju umanjena zdravstvena i radna sposobnost, ratno stanje, elementarne nepogode i slično.

 

Stanje na putevima i vremenski bilten:

Zbog niskih temperatura u nižim područjima kao i na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima upozoravamo na poledicu. Izdvajamo dionice: Ripač-Vrtoče, Bosanski Petrovac-Ključ (Lanište) i Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj). Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Šuice, Livna i Glamoča pričinjava jak vjetar. Magle ima na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a posebno se izdvaja šire područje: Makljena, Tomislavgrada i Bugojna, gdje je vidljivost jutros smanjena na oko 20 m. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Tomislavgrada

U toku je sanacija mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar), zbog čega je saobraćaj na mostu regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Za danas su najavljeni radovi na postavljanju zaštitne ograde na putnom pravcu Jablanica-Blidinje, zbog čega će se u vremenu od 08 do 16:30 sati saobraćati usporeno, uz povremeno zauzimanje jedne trake.

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: Novi Travnik-Bugojno (preko Rostova), Bilješevo-Lašva, Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka) i Čevljanovići-Nišići. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja u prometu putničkih vozila.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme na putevima u Bosni i Hercegovini zakonski obavezno.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. U poslijepodnevnim i večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 11 do 16°C.

Biometeorološka prognoza i dalje je relativno nepovoljna. Mada će postepeno biti stabilnije, prohladno vrijeme i veći sadržaj vlage u zraku loše će djelovati na rizične grupe stanovništva, hronične bolesnike, starije osobe i meteoropate, izraženije u dijelu Bosne. Moguće su reakcije na promjenu u vidu glavobolje, razdražljivosti, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda. Negativni uticaj vremenskih prilika, djelimično će biti umanjen blagim porastom temperatura zraka. Na jugu malo toplije i ugodnije.