Pomoću 3D printera Ibrahimu Lužiću vratili vjeru u život

Ibrahimu Lužiću (24) iz Zenice vraćena je nada u život. Tim Odjela za neurohirurgiju Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), u saradnji s iDEAlab centrom Mašinskog fakulteta u Zenici, obavio je veoma kompleksnu rekonstrukciju velikog koštanog defekta glave korištenjem posebnog 3D kalupa.

Originalan kalup

Ova metoda do sada nije korištena ni kod nas, a ni u regionu. Lužić je prije dvije godine, nakon pada s kuće, teško povrijedio glavu. Zbog izražene deformacije lobanje, izgubio je nadu u život. No, zenički neurohirurzi napravili su čudo!

Dr. Bečulić: Uspjeli smo

 

- Defekt je, praktično, obuhvatao cijelu desnu polovinu lobanje i predstavljao je veliki estetski i funkcionalni problem. Uz podršku menadžmenta i direktora bolnice, ali i kompletnog tima Odjela za neurohirurgiju, uspjeli smo realizirati zahtjevan projekt kojim se ponosimo – kaže dr. Hakija Bečulić, vođa projekta.

Ističe da zbog veličine defekta nije bilo moguće primijeniti standardne metode. Bilo je potrebno milimetarski precizno napraviti adekvatan flap, kojim bi se zatvorio koštani defekt, u čemu im je pomoglo osoblje iDEAlab centra.

- Napravljen je originalan kalup, operacija je protekla uredno, uz odlične estetske i funkcionalne rezultate – kaže Bečulić.

Vjerovao ljekarima

Lužić nam je kazao kako je prezadovoljan.

- Nakon povrede pitao sam se bezbroj puta hoće li me iko htjeti, hoću li se ikad oženiti, jer je deformitet bio itekako vidljiv. Istina, bilo me strah kako će sve proći, ali u potpunosti sam vjerovao ljekarima. Život mi se nakon operacije promijenio, a uskoro se i ženim – govori Lužić.

Pokazali spremnost  

Rasim Skomorac, direktor bolnice, kaže da namjeravaju i dalje primjenjivati ovu, ali i brojne druge inovativne metode novih tehnologija u medicini, naročito neurohirurgiji.

- Pokazali smo da se i u teškim materijalnim uslovima mogu postići zavidni rezultati. Primjenom izuzetno korisne kolaboracije inžinjeringa i medicine, naša bolnica i osoblje pokazuju spremnost i obučenost da prate svjetske trendove – kaže Skomorac.