Ambasada SAD-a: Državni sekretar Pompeo ima vjerodostojne podatke o Špirićevoj korupciji

Državni sekretar SAD Michael Pompeo i Ministarstvo inostranih poslova SAD posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od iste, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanje javnih procesa tokom svog mandata kao člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rečeno je agenciji Patria iz Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Na stranici State Departmenta u ponedjeljak navečer je objavljeno da je Vlada SAD-a uvela sankcije Nikoli Špiriću, potpredsjedniku SNSD-a te zastupniku u Parlamentu Bosne i Hercegovine. U odluci se navodi da se sankcije potpredsjedniku SNSD-a uvode "zbog uključenosti u korupciju"

I Špirić i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik optužili su ambasadoricu SAD-a u BiH Maureen Cormack za takvu odluku američke Vlade.

„Kada državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je neki zvaničnik bio uključen u značajne koruptivne aktivnosti, Odjeljak 7031(c) (Department of State, Foreign Operations, and Related Programs Act of 2018) nalaže da taj zvaničnik i članovi njegove neposredne obitelji budu označeni kao osobe kojima nije dozvoljen ulazak u SAD“, objašnjavaju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

„Govoreći općenito, korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava postojanje organiziranog kriminala, te potkopava povjerenje u vladavinu prava i vlast. To direktno utiče na nacionalne sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke interese kako Sjedinjenih Američkih Država tako i partnerskih zemalja.

S obzirom na okolnosti ovog konkretnog slučaja, vjerujemo da je važno da vlasti i javnost Bosne i Hercegovine budu upoznati sa time koliko ozbiljno Sjedinjene Američke Države shvataju problem javne korupcije i uključenost gospodina Špirića u koruptivne aktivnosti.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i dalje ukazuje na važnost postojanja zakona u BiH koji sprječavaju korupciju i pružaju podršku jakim i neovisnim policijskim i pravosudnim institucijama potrebnim za bilo kakav ozbiljan korak u borbi protiv korupcije“, naveli su iz Ambasade.

Izvor: