Pompeo: Pronaći ćemo i procesuirati Khashoggijeve ubice

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je danas da će ubice novinara Jamala Khashoggija biti procesuirane, a da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti strateške odnose sa Saudijskom Arabijom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pronaći ćemo i procesuirati one koji su izvršili to ubistvo. U isto vrijeme ćemo zadržati strateške američko-saudijske odnose. State Department nastavlja aktivnosti vezane za slučaj ubistva“, kazao je Pompeo za televizijsku mrežu Fox.

On je kazao da je SAD već ukinuo vize i zabranio ulazak 16 osoba koje se dovode u vezu s tim ubistvom.

Pompeo je dodao da su strateški američki odnosi sa Saudijskom Arabijom izuzetno važni za suzbijanje ekspanzionizma iranske politike.

I američki predsjednik Donald Trump je ranije kazao da bi SAD mogao uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji, potom je kazao da ne želi remetiti postojeće dobre odnose Washingtona i Rijada.

Saudijska Arabija se suočila sa kritikama iz cijelog svijeta zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Kolumnista “Washington Posta” nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu da preuzme dokumente koji su mu bili potrebni da bi se vjenčao.

Prema tvrdnjama kancelarije državnog tužilaštva u Istanbulu, kada je ušao, Khashoggi je odmah zadavljen, a zatim i raskomadan.