Pompeo putuje u Berlin da razgovara o Zapadnom Balkanu

Američki državni sekretar Mike Pompeo tokom predstojeće evropske turneje će se svojim evropskim kolegama pored ostalog razgovarati i o Zapadnom Balkanu, ali i o povratku stranih boraca sa ratišta u Siriji. Ovo je novinarima saopšteno na posebnom telefonskom birifingu pred početak posjete koja počinje u ponedjeljak i uključuje posjete Finskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Grenlandu.

Zvaničnici State Departmenta, koji su se obratili novinarima, kazali su da se Pompeo pored evropskih ministara vanjskih poslova planira sastati i sa ruskim kolegom Lavrovom, ali i drugim ministrima u okviru Arktičkog vijeća, piše N1.

"Iz Finske direktno putujemo u Berlin. Tokom boravka u Berlinu sastat će se s kancelarkom Angelom Merkel i sa ministrom vanjskih poslova Heikom Maasom kako bi ponovo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa kao što su Rusija, Ukrajina, Kina, Sirija i Zapadni Balkan. Nakon toga odlazimo u posjetu Londonu",kazao je visoki zvaničnik State Departmenta koji je upoznat s detaljima posjete.

Pompeo će tokom posjete Londonu održati govor u Centru za političke studije u okviru godišnjeg predavanja "Predavanje Margaret Thatcher" u kojem će najaviti posjetu američkog predsjednika Londonu i Evropu povodom 75 godina od Dana D i kraja Drugog svjetskog rata.

"Sekretar Pompeo će se susresti s premijerkom Theresom May i ministrom vanjskih poslova Jeremyjem Huntom s kojima će razgovarati o cijelom spektru bilateralnih pitanja. To naravno uključuje ekonomsku i trgovinsku saradnju, globalna pitanja koja nas zabrinjavaju kao što su ruske aktivnosti, Jemen, Irak i strani borci", kazao je također visoki zvaničnik State Departmenta.

Kada je u pitanju susret sa Sergejem Lavrovom u Finskoj još uvijek se ne znaju tačni detalji, ali se pretpostavlja koje će se teme naći na dnevnom redu.

"Mislim da imate ispis telefonskog razgovora koji su jučer vodili sekretar i ministar Lavrov i ovaj susret će biti prilika da opširnije govore o širokom spektru tema uključujući Arktik, ponašanje Rusije, a to posebno uključuje Ukrajinu i Venezuelu", dodao je visoki zvaničnik State Departmenta.

Tokom razgovora u Berlinu i Londonu, prema najavama State Departmenta, govorit će se i o problemu Huawei tehnologije za potrebe 5G mreže, zbog čega je jučer smijenjen britanski ministar odbrane Gavin Williamson. Također, tema razgovora posebno u Berlinu će biti i projekat „Sjeverni tok 2“ kojem se protive Sjedinjene Države i Evropska unija zbog stvaranja nove energetske zavisnosti od Rusij