Pompeo će od saudijskog princa tražiti odgovore o ubistvu Khashoggija

Američki državni sekretar Mike Pompeo najavio je da će od saudijskog prestolonasljednika Muhammeda bin Salmana tražiti nove odgovore o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru službene posjete Dohi, Pompeo se danas sastao sa katarskim kolegom Sheikhom Mohammedom bin Abdulrahmanom bin Jassimom Al Thanijem.

Šef američke diplomacije Pompeo je nakon tog sastanka novinarima kazao kako je ubistvo novinara Khashoggija neprihvatljivo i kako se taj slučaj mora rasvijetliti.

“SAD će nastaviti komunikaciju s princom Bin Salmanom kako bi odgovorni za to ubistvo bili pronađeni i procesuirani“, kazao je Pompeo.

Tokom bliskoistočne turneje, Pompeo je posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat, a iz Katara putuje u posjetu Saudijskoj Arabiji.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnista lista “The Washington Post”, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Vlasti u Saudijskoj Arabiji su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za to ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.