Šešelj se oglasio nakon presude: Ponosan sam na zločine, spreman sam ih ponoviti

Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu u predmetu protiv Vojislava Šešelja proglasivši ga krivim za zločine protiv čovječnosti i osudivši ga na 10 godina zatvora.

Šešelj je proglašen krivim za individualnu odgovornost za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i premještanje civila nesrpske nacionalnosti u Hrtkovcima u Vojvodini, u Srbiji.

“Osudile me petrorica sudija koji me nikada u životu nisu vidjeli. Prema anglosaksonskom pravu u slučaju kada je prvostepena presuda oslobađajuća, oni su mogli da je ukinu i vrate na ponovno suđenje, ili da je potvrde. A da je preinače u osuđujuću to nisu mogli”, kazao je Šešelj za televiziju BN.

On je kazao da je “ponosan na sve svoje ratne zločine”.

“S druge strane ja moram da vam kažem da sam ponosan na sve svoje ratne zločine i da sam spreman da ih ponovim i to u više navrata”, kazao je Šešelj.

Današnjom presudom MMKS-a ukinuta je prvostepena presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) od 21. marta 2016. godine kojom je Šešelj oslobođen svih 11 tačaka optužnice koja ga je teretila za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine u Srbiji od 1991. do 1993. godine.

Prilikom izricanja presude, predsjednik Žalbenog vijeća Theodor Meron rekao je kako Žalbeno vijeće “proglašava da je pomenuta kazna odslužena, imajući u vidu da se u kaznu uračunava vrijeme koje je Šešelj proveo u pritvoru MKSJ”, između 2003. i 2014.