Ponovo poskupjelo gorivo u FBiH

Početak radne sedmice mnoge je dočekao s iznenađenjem kad su svratili na obližnju benzinsku pumpu, gdje su ih dočekale i nove cijene goriva. Mnogi građani Federacije BiH ostali su neprijatno iznenađeni novim cijenama, 2,41 KM za litar, što benzina što dizela.

Nekoliko dana unazad, litar benzina ste mogli natočiti za oko 2,36 KM, dakle evidentno je poskupljenje za pet feninga. Ali, ne na svim pumpama u BiH, u manjem bh. entitetu cijene su nešto niže pa se kreću u rasponu od 2,27 do 2,36 KM za litar.

Iz Ministarstva trgovine FBiH su nam potvrdili da su u proteklom periodu brojni trgovci i distributeri naftom i naftnim derivatima uputili zahtjev za korekcijom cijena, koja će na sve proizvode biti viša za pet feninga.

- Zaista je mnogo benzinskih pumpi u FBiH i nije kod svih ista cijena. Postoji neki raspon cijena koji se u ovom trenutku kreće od 2,31 do 2,41 za litar. Razlike postoje i po kantonima, ali i u jednom kantonu, kao što je to u Sarajevu – pojasnili su.

Maloprodajne cijene su porasle , kako su nam to potvrdili naftni trgovci, analogno povećanjima veleprodajnih cijena, odnosno analogno cijenama na svjetskom tržištu.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) je izrazila zabrinutost povodom drastičnog poskupljenja energenata, budući da su cijene nafte, plina i uglja trenutno na višegodišnjem maksimumu.

- Naš stav je da su se skupi energenti ponovo vratili, što predstavlja prijetnju za privredni rast - navodi se u najnovijem mjesečnom izvještaju IEA-a.

Cijene nafte su porasle za više od 25 posto u ovoj godini, a zbog rastućih cijena energenata, IEA je jučer smanjila procjene tražnje nafte za 2018. i 2019. godinu, srezavši ih za oko 110.000 barela dnevno, na 1,3 miliona u ovoj godini i na 1,4 miliona barela dnevno u narednoj godini.

Promjene na svjetskom nivou

Cijena nafte tipa "brent" je porasla za 1,2 posto na 81,29 dolara za barel, a američke "lake" nafte (WTI) za jedan posto na 71,73 dolara. Cijena "brenta" je prošle nedjelje u Londonu dostigla četverogodišnji maksimum, premašivši 85 dolara za barel, usljed zabrinutosti da će američke sankcije na iranski izvoz nafte dovesti do manjka ponude na tržištu pred kraj ove godine.