Prije velikih hladnoća: Popravljen krov na bivšem Đačkom domu u Borićima, postavljeni vrata i prozori

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je u proteklom periodu pomogla vlastima u BiH da otvore dva nova privremena centra za smještaj migranata, u kasarni Ušivak (Hadžići) i fabrici Bira (Bihać), u saradnji sa UNHCR-om i partnerima iz civilnog društva.

Bivši đački dom je odavno nadmašio svoje kapacitete u kom je boravilo više od 1100 pojedinaca, kako unutar tako i u okolini zgrade, što je zahtijevalo brzo premještanje dijela ove populacije. Dio migranata u proteklom periodu premješten je u fabriku Bira u Bihaću, gdje su, prije svega, smještene porodice, djeca bez pratnje i drugi ranjivi migrantima, koji su spavali u šatorima i drugim improviziranim skloništima u parku u blizini Đačkog doma.

IOM je danas saopćio putem svoje Facebook stranice da je popravljen je krov na bivšem Đačkom domu u Borićima, čemu svjedoče i fotografije u prilogu. Osim toga, postavljena su vrata i prozori kako bi se osigurala zaštita od kiše i hladnog vremena. Također je postavljena i ograda unutar i oko objekta.

Ove aktivnosti podržali su USAID/Office of Transition Initiatives i European Commission.