Popularnost estetske hirurgije u BiH raste: Povećana potražanja dovela do širenja ponude

Od završetka rata sve do danas popularnost estetske hirurgije u BiH konstantno raste. Shodno tome, sve je više i klinika koje se bave pružanjem usluga vezanih upravo za ovu medicinsku granu. Međutim, povećana potražnja proporcionalno je dovela i do širenja ponude, što je prouzrokovalo svojevrsni haos na tržištu kada je riječ o ovom segmentu hirurgije.

Iako je prošlo dosta vremena otkako je u BiH izvedena prva estetska operacija, čini se da se zahtjevi klijenata ne mijenjaju drastično. Žene su i dalje češći posjetioci estetskih centara, a sve je više onih koji se odlučuju na dolazak estetskom hirurgu s pomalo bizarnim potrebama. 

"I dalje su najpopularnije operacije povećanja grudi, zatezanje stomaka i korekcija nosa, ali u posljednje vrijeme sve veći broj pacijenata, dijelom zbog načina života, a dijelom zbog straha, traži nehirurške korektivne zahvate za podmlađivanje, faktički bez vremena oporavka, kao što šu fileri, botoks, prp, dermapen, antiaging tretmani i sl. I dalje su žene češći pacijenti, iako su otprilike jedna četvrtina naših pacijenata i muškarci. Oni nam se uglavnom javljaju zbog operacije nosa, ginekomastije, operacije ušiju te transplantacije kose", istakao je ugledni sarajevski estetski hirurg Alemko Čvorak.
 

Zahtijevi pacijenata



Kako nam dalje navodi, zahtjeve pacijenata hirurg nikada ne smije karakterizirati kao čudne. Govori kako kroz razgovor s pacijentima hirurg ima zadatak da spozna koja su očekivanja pacijenta od estetskog zahvata. Ukoliko nekada neke od tih želja ne mogu ispuniti, članovi hirurškog tima odlučuju da operativni zahvat ne radi i to obrazlažu pacijentu.

"Estetska hirurgija neprestano napreduje, operativne tehnike se usavršavaju i koriste se samo one koje daju najbolje rezultate. Vrlo je važno u estetskoj hirurgiji pratiti napredak tehnologije i koristiti najbolju opremu koja omogućava dobijanje najboljih konačnih rezultata. Cijene estetskih hirurških zahvata se uglavnom ne mijenjaju i prilagođene su standardu života u našem okruženju i mnogo su niže u odnosu na one na Zapadu, iako u svojoj praksi koristimo samo najbolje proizvode koji se koriste u estetskoj medicini", dodao je Alemko Čvorak.

Kada je riječ o situaciji u manjem bh. entitetu, estetski hirurg iz Banje Luke Stevo Martić također ističe kako su korekcije na grudima i dalje na vrhu liste potražnje. Međutim, on je istakao kako je nastala svojevrsna anarhija na tržištu u vezi s neinvazivnim estetskim metodama.

"Šta naši klijenti od nas najviše traže zavisi od toga da li je riječ o manjim ili većim intervencijama. Ukoliko govorimo o manjim zahvatima, onda mogu kazati da najviše radimo korekcije na licu i to podizanje određenih struktura lica s korekcijom usana. Kada je riječ o velikim intervencijama, najčešće radimo na korekciji grudi i nosa. Uvećanje grudi silikonskim implantima i dalje spada u red najtraženijih operacija, a zatim slijede korekcije nosa, očnih kapaka i ušiju", kazao nam je dr. Stevo Martić, jedan od najuglednijih banjalučkih estetskih hirurga.

Stevo Martić ističe kako su žene i dalje češći klijenti, a tek sporadično se muškarci javljaju estetskim hirurzima. On govori kako se muškarci i kada se jave estetskom hirurgu najčešće odlučuju na neinvazivne metode koje se izvode u gotovo ambulantnim uvjetima.
 

Veliki broj komplikacija



"Kada je riječ o stanju estetske hirurgije u prošlosti i sada, mislim da nije došlo do spektakularnih promjena. Znači, nije došlo do nekih ogromnih promjena po pitanju materijala, metoda i tehnika. U principu, nešto se usavršava, poboljšava i sigurno dolazi do nekih napredaka, ali ne revolucionarnih. Međutim, u svijetu neinvazivnih zahvata nastao je svojevrsni haos s obzirom na to da se danas svako počeo baviti svim i svačim. Naprosto je veliki broj komplikacija vezanih za filere, botokse i druge neinvazivne metode uljepšavanja koje su uzrokovane nestručnim izvođenjem zahvata. Svako je sebi uzeo za pravo da radi s raznim materijalima koji nemaju nikakve certifikate. Ja mislim da će se ovo stanje u budućnosti morati promijeniti", dodao je Martić.

On naglašava da je cijena materijala potrebnih za izvođenje estetskih zahvata dosta porasla, ali da su i dalje "ruke" ostale u istom cjenovnom rangu kao i proteklih godina. Estetski hirurg Stevo Martić ističe kako je neophodno pratiti standarde države u kojoj živite i radite kako biste opstali. Konkretno, cijene estetskih usluga u BiH kreću se od nekoliko KM sve do nekoliko hiljada KM.

No, on također govori kako su cijene samog izvođenja zahvata znatno više u regionu nego u BiH i da ljudi iz regiona često dolaze u našu zemlju kako bi poradili na svojoj ljepoti.

"Valja kazati da je bilo situacija kada su nam dolazili klijenti s vrlo neobičnim, a nerijetko i nerealnim zahtjevima. Ja takve osobe najčešće ne operišem, a prethodno im objasnim koje su sve posljedice zahvata koji traže. Jedan od mojih pacijenata mi je došao i rekao kako želi napraviti korekciju na licu samo kako bi izgledao opasno. Nakon što mi je kazao koji su mu zahtjevi, porazgovarao sam s njim i rekao mu da to nije najpametniji potez", zaključuje estetski hirurg Stevo Martić, kako prenosi klix.ba.