Porast broja nezaposlenih u USK

.

- Oko 35.000 građana Unsko-sanskog kantona na evidenciji je nezaposlenih u biroima rada i još uvijek čekaju na posao

U posljednjih godinu dana broj nezaposlenih porastao je za hiljadu.

U nemogućnosti pronalaska posla u svojoj domovini, nezaposleni se sve više okreću europskom tržištu rada, pokušavajući posao pronaći uz posredovanje Službe za zapošljavanje ili pronalazeći poslodavca sami.

U prva četiri mjeseca ove godine radi zaposlenja u zapadnoeuropskim zemljama s evidencije biroa za zapošljavanje odjavilo se 300 osoba. 

Na tržištu rada poslodavci u proljeće najviše traže građevinske radnike, u vrijeme pandemije koronavirusa medicinske, a početkom turističke sezone, ugostiteljske radnike.

Po pitanju zapošljavanja naših ugostiteljskih sezonskih radnika u RH, Služba za zapošljavanje USK-a nije mogla udovoljiti zahtjevima tamošnjih poslodavaca jer sa RH nema potpisan Sporazum o razmjeni radne snage pa zato i nemože posredovati u zapošljavanju.

Služba za zapošljavanje je učestvovala u prvom javnom pozivu Programa sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja u 2021.godini a početkom septembra će biti donesena odluka o tome hoće li Federalni zavod za zapošljavanje raspisati drugi krug ovog javnog poziva.