Porast broja sezonskih radnika u Unsko-sanskom kantonu

Rad tokom ljetne sezone ponekad je jedini izlaz za veliki broj nezaposlenih osoba. U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini nema dovoljno posla ni u ljetnoj sezoni, pa zbog toga bh. radnici odlaze u susjedne zemlje u potrazi za poslom. Ipak, zahvaljujući brojim programima Federalnog zavoda za zapošljavanje, bilježi se porast sezonskih radnika na našem kantonu.

Federalni zavod za zapošljavanje svake godine raspisuje Javni poziv za sufinansiranje zapošljavanja i jedna od mjera je periodično sezonsko zapošljavanje. U prošloj godini u USK utrošeno je više od milion KM za sezonsko zapošljavanje više od 550 osoba. Potraga za sezonskim poslovima već je počela, što pokazuje i veliki interes građana, kazao nam je Nedžad Veladžić iz Službe za zapošljavanje USK.

U BiH sezonski poslovi uglavnom se mogu naći u poljoprivredi i građevinarstvu, a  jedno od najtraženijih zanimanja tokom turističke sezone zasigurno je ono konobara.

U NP „Una“ već šest godina koriste mogućnost Federalnog zavoda za zapošljavanje za sufinansiranje radnika na sezonskim poslovima. U Nacionalnom parku to su radnici na održavanju, recepcioneri, te nadzornici u području parka.

Kako naglašavanju iz Službe za zapošljavanje USK, sezonsko zapošljavanje može trajati od 1 pa do 6 mjeseci. Riječ je o jedinom programu koji može zapošljavati iste radnike, potrebnmo je samo da su na birou četiri mjeseca.