Porast broja zaraženih u RS: Koronavirus potvrđen kod 59 osoba

Seranic
Covid-19 potvrđen je kod 28 žena i 32 muškarca

Ministar Šeranić naveo je da je, od potvrđenih slučajeva koronavirusa, 15 osoba već hospitalizirano u UKC-u RS. 

- Prema mjestu prebivališta, u Banjoj Luci su 22 osobe evidentirane, sedam je iz Laktaša, pet iz Doboja, četiri iz Kotor-Varoši, po tri iz Čelinca, Oštre Luke i Prijedora, po dvije iz Prnjavora, Bosanske Dubice, Bosanske Gradiške i Kneževa i po jedna osoba iz Dervente, Šipova, Trebinja, Nevesinja i jedna osoba iz Brčko distrikta - rekao je Šeranić.  

Zaražena tri ljekara

On je naveo da 34 osobe negiraju kontakt sa pozitivnom osobom ili ne mogu da navedu kontakt, dva pacijenta imaju historiju putovanja, jedna osoba je došla iz Austrije, jedna iz Slovenije, dok su ostali imali bliske kontakte s nekim ko je prethodno bio pozitivan.

Koronavirus je potvrđen kod tri ljekara i jedne medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru RS. Tri pacijenata su priključena na respiratore u UKC-u Banja Luka.  

Broj zaraženih u ovom bh. entitetu povećan je na 767. U RS je do sada izvršeno 12.081 laboratorijsko testiranje na koronavirus. 

Izvinjenje ministra

Kad je riječ o propustu koji se desio u Studentskom centru u Banjoj Luci, ministar Šeranić rekao  e da je odmah tražio izvještaj zdravstvenih službi s obzirom na to da je Ministarstvo jasno propisalo protokole.

- Žao mi je što se ovo desilo, ja se izvinjavam osobama koje su došle u priliku da se, usljed propusta, nađu u Studentskom centru, a ne u lokalnom karantinu i, naravno, njihovim porodicama. Kada su u pitanju zdravstveni podaci ovih lica, želim da vas obavijestim da se radilo o šest lica, jedno je ušlo u tzv. crvenu zonu, ostali su se zadržali u prizemlju, vrlo brzo se uvidjelo da je došlo do greške tako da su oni brzo prebačeni u lokalni karantin. Odmah su pregledani, vrlo su uznemireni tako da im je osigurana psihološka podrška kako bismo im pomogli. Trećeg maja se očekuje njihovo testiranje, ne možemo odmah da ih testiramo - rekao je Šeranić.

On je rekao kako očekuje da svako u lancu preuzme dio odgovornosti za propust. 

U laboratorijima zdravstvenih ustanova Republike Srpske u protekla 24 sata testirano je ukupno 677 uzoraka. Od toge je prisustvo koronavirusa potvrđeno kod 59 osoba u RS i kod jedne osobe u Brčko distriktu.  

Covid-19 potvrđen je kod 28 žena i 32 muškarca, saopćio je jutros ministar zdravlja RS Alen Šeranić. 

- Ovo je nešto više od osam posto u odnosu na dosadašnji period, kad smo se uglavnom kretali oko pet posto osoba koje su pozitivne na ukupan broj uzoraka, što govori o određenom popuštanju mjera - rekao je Šeranić. 

On je naveo da podaci, bez obzira na sve, ne trebaju da zavaravaju, jer je očigledno da je situacija danas nepovoljnija u odnosu na prethodne dane.  

- Definitivno je da se u zajednici mogu primijetiti pojedinci koji se opuštenije ponašaju i da se cijela zajednica ponaša opuštenije nego u prethodnom periodu, kada smo imali drugačije brojke nego sada - rekao je Šeranić.