Poražavajuće brojke: Najgori smo u imunizaciji, potpuno vakcinisano manje od 20% stanovništva

.
Najviše vakcinisanih je u Kantonu Sarajevo gdje je potpuno imunizovano skoro 50 posto punoljetnih građana

 

Nijedna kampanja za vakcinisanje u BiH nije urodila plodom. Potpuno je imunizovano ukupno 682.065 osoba što predstavlja tek 19,94 posto odraslog stanovništva, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa je primila 797.531 osoba. U saopćenju se navodi da nije poznat broj građana BiH koji su se vakcinisali u nekoj od zemlja iz regiona...

Najviše vakcinisanih je u Kantonu Sarajevo gdje je potpuno imunizovano skoro 50 posto punoljetnih građana.

Procenat manji od 20 posto je nedovoljan za stvaranje imuniteta krda, a za šta je potrebno najmanje 70 posto potpuno imunizovanog stanovništva. Također je stepen vakcinacije u BiH nedovoljan i niži u odnosu na zemlje Evropske unije i regiona.

Prema podacima stranice Our world in data koja prikuplja informacije o imunizaciji širom svijeta, procenat vakcinisanih u zemljama regiona je viši od onog u BiH. Najbliže nama je Albanija koja ima 31 posto potpuno imunizovanih, zatim Sjeverna Makedonija (37%), Crna Gora (39%), Kosovo (41%), Srbija (43%), Hrvatska (44%) i najviše ima Slovenija koja je imunizovala više od pola stanovništva, odnosno 54 posto, prenosi banjaluka.net.