Porezna uprava blokirala račune Željeznicama FBiH zbog duga od 103 miliona KM

Kako Klix.ba nezvanično saznaje Porezna uprava FBiH je blokirala sve račune JP Željeznice FBiH zbog dugovanja.

Kako sazanjemo blokada računa je nastupila danas, a u pitanju su dugovanja koje je preduzeće Željeznice FBiH napravilo ranije, i ona iznose 103 miliona KM.

Kontaktirali smo i direktora Željeznica FBiH Enisa Džafića ali nismo uspjeli dobiti komentar. Ovo preduzeće u posljednje vrijeme pozitivno posluje, a imaju i blagonaklonu Vladu FBiH iza sebe, koja im je obećala pomoć u nekoliko navrata.

Nezvanično, Vlada FBiH bi već u petak mogla razmatrati novonastalu situaciju u Željeznicama FBiH s prijedlogom reprograma duga.

Aktivnosti Željeznica FBiH u posljednje vrijeme su očite. Uvedena je putnička linija od Sarajeva prema Čapljini, a u međuvremenu je dogovoren i izvoz gipsa u Hrvatsku.

Ovaj ugovoreni prevoz predstavlja značajan doprinos daljem razvoju željezničkog sektora u BiH posebno na dijelu pruge koji teritorijalno pripada području Unsko- Sanskog kantona. Ipak, veliki teret poslovanju ovog preduzeća predstavljaju dugovi napravljeni u prošlosti.

Premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je za Klix.ba izjavio da budućnost Željeznica vide u teretnom prijevozu, koji je u konstantnom porastu.

"U prvih pet mjeseci ove godine Željeznice FBiH prevezle su 105.974 putnika. Nakon ponovnog uvođenja u saobraćaj linija ka jugu, očekujemo povećanje broja putnika, posebno u turističkoj sezoni". poručuju iz Željeznica FBiH.

S druge strane, prosječni dnevni transport robe na mreži pruga ŽFBiH iznosi blizu 25.000 tona, a godišnji promet robe iznosi blizu 9 miliona tona. 

Željeznice FBiH trenutno zapošljavaju 3.339 radnika, a kako ističu, u posljednje 2 i po godine nije bilo novih zapošljavanja.

 

(Izvor: Klix.ba)