Porezna uprava FBiH u akciji: Izrekli kazne od 337 hiljada maraka

,.

U nastojanju da osigura poštovanje poreznih propisa i ojača transparentnost poslovanja, Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine proveli su masovnu akciju inspekcijskih nadzora na širem području FBiH.

Ova operacija usmjerena je na porezne obveznike koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda, priređivanja igara na sreću te druge uslužne djelatnosti.

Rezultati akcije su zabrinjavajući. Tokom 248 inspekcijskih nadzora, otkriveno je čak 42 neprijavljena radnika, 59 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, pet obveznika bez instaliranog fiskalnog uređaja i tri objekta koja su obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog tijela.

 

U cilju kažnjavanja nepravilnosti, 22 objekta su zapečaćena, dok su izdana 99 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 337.400 KM. Porezna uprava sada poziva sudove da što brže izriču sankcije kako bi se postigao veći preventivni učinak.

 

Pitanje zapošljavanja radne snage izvan evidencije, neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja te rad bez odobrenja, predstavljaju ozbiljne prekršaje koji narušavaju integritet poreznog sustava.

Brza izricanja sankcija ključna su u održavanju reda u poslovnim praksama, a Porezna uprava ističe da manje kazne koje se izriču imaju snažniji efekat od većih kazni koje dolaze nakon dužeg vremenskog razdoblja.

 

Ova akcija Porezne uprave predstavlja snažan signal svim poreznim obveznicima da su red i zakon prioritet, te da će nepravilnosti biti strogo kažnjene.