Porodica Nanić objavila dio Izetovog dnevnika: "Dudaković mi dao ukor. Da li moram da se pazim i svojih?"

izet
Izet Nanić, general Armije Republike Bosne i Hercegovine, heroj oslobodilačkog rata bio je komandant 505. viteške bužimske brigade 5. korpusa Armije RBiH. Nakon 28 godina objavljeno pismo koje je Izet ostavio iza sebe, u jednom od svojih ratnih dnevnika.

 

Ovaj put se obraćam LICEMJERIMA. Posebnoj sorti ljudi koji su, pored toga što su licemjeri, istovremeno i: LAŽOVI, PREVARANTI, PROFITERI, NESPOSOBNI STRUČNJACI SA LAŽNIM DIPLOMAMA, KORUMPIRANI, NEPOTIZMOM ZAPOSLENI, UHLJEBLJENI, BEZOBRAZNO IZVAN ZAKONA I BEZ ISTINSKIH MORALNIH VRIJEDNOSTI.

NE DOLAZITE NA TURBE GENERALA IZETA NANIĆA I POGINULIH PRIPADNIKA 505. BRIGADE na dan kada će se obilježiti godišnjica pogibije našeg brata bosanskoga, 05.08.2023. godine. Prokleti bili i na ovom i na Onom svijetu.” – izjavio je brat Nijaz Nanić prije nego što je objavio Izetovo pismo

U NASTAVKU PREPIS pisma sa slike, koje nam je Izet ostavio, kako bi iz njega svako za sebe pouku mogao uzeti:

Dana 4.6.95.g. primio sam koverat sa adresom n/r. Iznenadio me je sadržaj akta meni upućenog. Uvrijedio me je i ponizio do nogu. Tog momenta izgubio sam snagu.

Načelniku štaba Kulauzoviću sam rekao da primi Načelnika štaba 5. Korupusa Selmanovića i k-danta 506. Miljkovića, koji su tog dana dolazili u brigadu i da odreguliše ostale zadatke u brigadi. Otišao sam negdje da budem sam.

Nisam očekivao udarac s leđa, a još sam manje znao da toliko boli. Odlučio sam, ne pripadam ovom krugu, nemam prijatelja u onom gdje sam se potajno nadao da imam. Nemam podršku.