Porodice poginulih kopača ogorčeni na odugovlačenje sudskog postupka

.
Od februara prošle godine sva su sudska ročišta odgođena i ni jedno nije održano

Porodice mladića koji su prije šest godina poginuli na Površinskom kopu Dubrave Rudnika uglja Kreka iz Tuzle ogorčeni su na odugovlačenje sudskog postupka u Općinskom sudu Živinice.

 

- U nedjelju (21. februara op.a) navršilo se šest godina od tragedije, a u ponedjeljak 22. februara 2021. godine zakazano je sudsko ročište koje je ponovo odgođeno. Od februara prošle godine sva su sudska ročišta odgođena i ni jedno nije održano. Naredno je zakazano za 17. mart ove godine, ali, vjerujte mi, i to će biti najvjerovatnije odgođeno – kaže za „Avaz“ Mirsad Herić otac poginulog Edina (18).

 

Kopanje uglja

U nesreći na PK Dubrave, prilikom ilegalnog kopanja uglja, živote su izgubili Alem Dedić (28), Arif Alibašić (28), Adel Šehić (27) i Edin Herić (18). Porodice šest godina čekaju da kompletan slučaj dobije sudski epilog iako svjesni da se životi njihovih najmilijih neće vratiti.

 

U Općinskom sudu Živinice vodi se postupak na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva TK protiv Suada Zonića iz Tuzle, izvršnog direktor za proizvodnju i održavanje u Rudniku „Kreka“, Sakiba Muhtarevića, rukovodioca PK „Dubrave“, Sakiba Halilčevića, tehničkog rukovodioca PK „Dubrave“, Asima Brčaninovića , rukovodioca službe za zaštitu na radu PK „Dubrave“, Nedima Šljivića, tehničkog rukovodioca za BTK (bager, traka, klasirnica) PK „Dubrave“ svi iz Živinica, i Mirad Delić (49) iz Tuzle, tehnički rukovodilac BTO (bager, traka, odlagač) PK „Dubrave“.

Oni se terete da su počinili teška krivična djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine u sticaju sa krivičnim djelom oštećenje zaštitnih naprava na radu.

 

Nezadovoljni optužnicom

Porodice poginulih mladića nisu zadovoljni optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK. Smatraju kako se u optužnici nisu našli pojedinci koji su, prema njima, odgovorni za smrt mladića. Smatraju da su vještačenja mobitela mogla dati odgovor na pitanje ko ih je tih dana zvao, ko ih je te noći pozvao da dođu na kop i mnoge druge stvari.