Poruka bh. vlastima iz Brisela: Usvojiti budžet i hitno okončati blokade. Izbori moraju biti održani

.

Evropska unija (EU) pozvala je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da naredne sedmice usvoje nacrt budžeta insitucija BiH, kako bi se omogućilo održavanje općih izbora.

 

Portaprol EU Peter Stano kazao je da je održavanje izbora u BiH od suštinske važnosti, pozivajući Vijeće ministara BiH, a posebno Ministarstvo finansija, da na sjednici u ponedjeljak usvoje nacrt budžeta za ovu godinu.

 

“Također pozivamo na brzu odluku koja će osigurati finansiranje Centralne izborne komisije BiH i trenutna blokada mora hitno da se okonča”, poručio je Stano.

 

Opći izbori u Bosni i Hercegovini su zakazani za 2. oktobar ove godine.

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) uputila je novi apel Vijeću ministara BiH, da izdvoji novac za njihovo održavanje.

“CIK upućuje još jedan apel i poziv Savjetu ministara BiH da na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 6. juna u dnevni red uvrsti donošenje Odluke o osiguranju finansijskih sredstava potrebnih za provođenje Općih izbora”, saopštio je 2. juna CIK.

CIK je ranije upozoravao da je 2. juni, krajnji rok za izdvajanje novca za izbore, te da će u suprotnom njihovo održavanje biti najozbiljnije ugroženo.

 

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamenta.