Poruka Isaka i Kormana nakon masakra: Unaprijedit ćemo sigurnost djece, do tada prijavljujte prijetnje

.
Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i zamjenik direktora Federalne uprave policije Ensad Korman obratili su se zajedničkim saopćenjem za javnost povodom masakra u Beogradu te radnjama koje se zbog toga provode u FBiH.

 

"Federalna uprava policije poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti vezano za objave na društvenim mrežama koje su uznemirile javnost u Bosni i Hercegovini, kao i o dešavanjima u susjednoj Republici Srbiji", naveli su njih dvojica.

Strašne tragedije poput ove koja se dogodila u školi na Vračaru često "trigeruju" druge ljude da počine slično zbog toga je povećan stepen sigurnosti u cijeloj državi.

Jedna od posljedica ovakvog masakra je i prijetnja mladića iz Bihaća koji je na društvenim mrežama pohvalio ponašanje dječaka iz Beograda te kazao da će on uraditi isto u ekonomskoj školi u Bihaću.

"Apelujemo na sve građane da prijave svaki ovakav ili sličan vid pozivanja na izvršenje ili prijetnje počinjenjem krivičnih djela nadležnim policijskim upravama", rekli su.

Još jučer je MUP KS iz predsotrožnosti angažovao lokalne i uniformisane policajce u osnovnim i srednjim školama, a obrazovne institucije od jučer obilaze i pripadnici MUP-a RS-a. Danas su se aktivirali i pripadnici FUP-a.

"U saradnji sa kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova poduzimaju se aktivnosti s ciljem sprečavanja narušavanja sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini", kazali su Isak i Korman.

Osim toga poručuju da će raditi na poboljšavanju zakonskog okvira kako bi se podigao stepen zaštite djece.

"Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova će u narednom periodu inicirati i poduzeti sve korake kako bi se pospješio zakonodavno-pravni okvir, posebno u oblasti zaštite djece te unaprijedila prevencija svih oblika devijantnog ponašanja", poručili su.

Na kraju kažu da su sa žaljenjem primili vijest o tragičnim dešavanjima u Republici Srbiji te su uputili iskreno saučešće porodicama stradalih maloljetnika, kao i građanima susjedne zemlje.