PORUKA IZ BERLINA Njemačka neće uvoditi sankcije Dodiku, to treba učiniti EU

.
Njemačka neće uvoditi pojedinačne sankcije Miloradu Dodiku i drugim predstavnicima vlasti bh. entiteta RS, saznaje Patria iz izvora bliskih njemačkoj Vladi.

Izvor Patrije kaže da su restriktivne mjere isključivo u nadležnosti Evropske unije, a ne pojedinih država članica, te napominje da je to stav koji je nekoliko puta ponovila i njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock.

 

Podsjećamo, Dodik je jučer u izjavi za RTRS najavio da krajem sedmice očekuje sankcije Njemačke, ali i Nizozemske te još nekih zemalja EU.

 

"Ono što su Britanci uradili, uvodeći sankcije, a što će očigledno učiniti i Nijemci krajem sedmice, Holanđani i neki drugi iz Evropske unije, samo su pokušaji održavanja fronta za BiH kako ga oni vide, a to je unitarizacija BiH, mi to ne prihvatamo, to nije Ustav i to nije Dejtonski sporazum", rekao je Dodik jučer.

 

Mnogi su nakon britanskih sankcija očekivali da će i pojedine zemlje EU uvesti svoje sankcije, prvenstveno Njemačka. Da će do toga teško doći dalo se naslutiti i iz izjava specijalnog izaslanika Vlade SR Njemačke Manuela Sarrazina, koji je sinoć za N1 kazao kako Njemačka pokušava uvjeriti partnere u EU da Unija uvede sankcije. 

"Moja je ministrica jasno rekla da želimo sankcije za Dodika na nivou EU. I pokušavamo uvjeriti svoje partnere u EU da krenu tim putem. No, nismo dobili pristanak svih država članica, što je nužno, kako bismo uveli sankcije. Ali zbog njegovog secesionističkog pristupa, mislimo da je važno da mu se uvedu sankcije, i to je jasan stav njemačke vlade", poručio je Sarrazin.