Šepić: Poruke o posjeti Lavrova su tužni odraz zapuštenosti i bezidejnosti Predsjedništva BiH

Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda i predsjednik Nezavisnog bloka, Senad Šepić, upozorio je da su plan posjete i reakcije u bh. javnosti na dolazak ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, tužni odraz zapuštenosti i bezidejnosti političkog vrha u BiH, kako Srba tako i drugih, a posebno Predsjedništva BiH i sva tri člana.

Uloga Ruske Federacije u BiH vezana je, posebno za provedbu i poštovanje dejtonskog mirovnog sporazuma. Šepić je podsjetio kako Rusija učestvuje u Vijeću za implementaciju mira (PIC), koje ima uticaj na rad i odluke OHR-a, ali da je i država stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a od čijeg glasa, između ostalih, svake godine ovisi produženje misije EUFOR-a.

"U odnosu s Ruskom Federacijom nužno je sve to imati u vidu, te u direktnim kontaktima sa predstavnicima Rusije jasno insistirati na tome da se od nje očekuje poštivanje Dejtona, koje znači poštivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine, kao međunarodno priznate države, te izgradnju međunarodnih odnosa na tom nivou, a ne nažalost na sadašnje stanje, koje je uglavnom svedeno na odnos Rusije sa jednim bh. entitetom. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata, multietnička država, to je jasno i Dodiku i Ivaniću i Dačiću", kazao je Šepić, te dodao da  je jedna potpuna nepoznanica kako je bošnjačko vodstvo odnos s Ruskom Federacijom prepustilo Miloradu Dodiku i Ivici Dačiću.

Zaista je jadno i tužno gledati pokušaje da se odnosi Rusije i BiH svedu na vjerski i Dodik-Crnadak-Dačić-Lavrov nivo. Da bi se to promijenilo, zaključio je Šepić, nužna je odgovorna i jasna vizija bošnjačkog vodstva, koja je do sada izostala i od BiH i Bošnjaka napravila potpune autsajdere. Zato on nudi biračima novu viziju i rješenja, koja od 7. oktobra mogu Bošnjake i BiH kao zemlju učiniti aktivnim akterima regionalne i evropsku politike.