Porušena jedna od najstarijih džamija u Novom Pazaru

Komisija za kulturno-historijske spomenike Novog Pazara optužila je danas Islamsku zajednicu (IZ) u Srbiji da je rušenjem jedne od najstarijih džamija u gradu uništila autentični objekt od neprocjenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih građana.

IZ u Srbiji je u aprilu uklonila krov s namjerom da rekonstruira džamiju u centru grada, na samom ulazu u Staru čaršiju i u narodu poznatu kao "Arab-džamija", za šta, kako u lokalnoj samoupravi tvrde, nije ni tražila dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika.

Objekt koji se u prvi put dokumentima spominje 1528. godine bio je bez krova nekoliko mjeseci, zbog čega se su zidovi dvospratne bogomolje počeli urušavati.

Danas su radnici, pod nadzorom IZ, ulonili cijeli objekt, osim minareta, koje je tokom proljeća također znatno oštećeno udarom goroma.

- Potpuno je neprihvatljivo da se radovi na ovako vrijednom objektu obavljaju neadekvatno i rušilački. Umjesto da se postupak obnove uradi na stručan način, uzimajući u obzir autentičnost iz arhivske građe i provodeći adekvatne mjere restauratorskih zahvata, džamija je bahato, uz pomoć teške mehanizacije srušena - bez ikakvog osjećaja za tradiciju i njenu simboliku - navodi se u saopćenju gradske komisije.

Lokalna samouprava tvrdi da je, odmah po otpočinjanju radova na džamiji, od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika tražila uvjete o mjerama tehničke zaštite, a da je Zavod 31. maja donio rješenje kojim se zabranjuje izvođenje radova na krovnoj konstrukciji.

- "Arab-džamija", koja je opstajala stoljećima, prkoseći svim nedaćama i osvajačima, nažalost više ne postoji. Srušili su je oni koji misle da historija ovog grada počinje i završava se s njima - saopćila je Komisija za kulturno-historijske spomenike Novog Pazara.

Ime "Arab-džamije" neki pogrešno nazivaju "Arap-džamija" i vezuju za nacionalnost graditelja, zapravo potječe od riječi "Harab" (porušena na turskom), kako je nazivana od 1689. godine, kada je bila spaljena.