Posao s krivotvorenjem testova za koronu cvate u BiH: Njim se bave i domaćice

granica
U proteklih 20-ak dana čak 66 osoba uhvaćeno je s krivotvorenim PCR testovima na graničnim prijelazima u Brodsko-posavskoj županiji u Hrvatskoj. S lažnim testovima na koronavirus pokušali su ući državljani BiH, Hrvatske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i jedan Malezijac.


Najviše krivotvorenih PCR testova – čak 45, otkriveno je od 15. do 17.januara, a tada se radilo uglavnom od državljanima BiH. S obzirom na raznolikost nacionalnosti osoba koje se takvim testovima koriste, očigledno je da je ponuda vrlo lako dostupna zainteresiranima.

Pandemiju koronavirusa iskorištavaju različiti profili osoba, no da se ne radi uvijek o okorjelim kriminalcima svjedoči baš primjer iz BiH gdje su se krivotvorenjem PCR testova bavile dvije domaćice.

Početkom decembra Okružno javno tužilaštvo Doboj saopćilo je kako su žene u dobi od 36 godina od 18. novembra do 9. decembra u više navrata napravile i prodavale lažne javne isprave, odnosno lažne PCR testove, za više osoba. Protiv obje predloženo je određivanje istražnog zatvora. Za to krivično djelo u BiH je predviđena zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

Sud u Modriči taj prijedlog je prihvatio te su obje završile u zatvoru na mjesec dana, piše Glas Slavonije.

Svi koji su u Hrvatsku pokušali ući s lažnim testovima na koronavirus dobili su krivičnu prijavu. Krivični zakon za to djelo predviđa zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, no o tome će odlučivati nadležni sudovi.

Izvor: