Posjeta ambasadora Wigemarka Gradu Bihaću

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić zajedno sa Davorom Župom, predsjedavajućim GV Bihać ugostio je danas ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka, šefa Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini.

Posjetu Bihaću ambasador Wigemark iskoristio je kako bi od čelnih ljudi Grada Bihaća dobio presjek stanja kada je u pitanju aktuelna migrantska kriza i njeni efekti na Bihać i ostale gradove u USK-a koji su na direktnom udaru migranstke krize.

„Upoznali smo ambasadora Wigemarka sa aktivnostima koje Bihać kao lokalna zajednica koja nema nadležnosti nad problemom migranata, čini kako bi se situacija držala pod kontrolom i aktivirale državne institucije da rade svoj posao. Grad Bihać i USK-a ne mogu biti jedini koji će podnijeti teret ove krize i svaki novi migrant iznad broja kojeg mi možemo primiti kroz smještajne kapacitete za nas je veliki problem“ – istakao je Fazlić.

On je zahvalio je ambasadoru Wigemarku na dosadašnjoj podršci koju Delegacija EU u BiH pruža Bihaću kroz realizaciju nekoliko važnih projekata, naglasivši da očekuje i rješavanje problema vezanog za vraćanje migranata u grad Bihać od strane hrvatskih policajaca mimo zvaničnih graničnih prijelaza i bez znanja lokalnih vlasti.

„Očekujemo i da se, nažalost, izvrši i pritisak na državne organe da rade svoj posao kao što to čine ostale države u regiji. Mi u Srbiji imamo 18 centara koje vodi država,  a kod nas u BiH mi smo u USK-a prepušteni sami sebi, što nije fer i nije korektno“- naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Image