Posjetili smo Odgojni centar KS, koji nakon presude preuzima brigu o maloljetnicima: Ubistvo nane najgori slučaj do sada

.
Ovo je prilika da se napravi detaljna društvena analiza o greškama i mogućim propustima u sistemu, kaže Kerla

 

Javnost u našoj zemlji, ali i regionu šokirala je vijest o monstruoznom ubistvu nane S. S. (74) iz Sarajeva, za šta su osumnjičene unuka i njena prijateljica koje imaju 14 i 15 godina. Zbog pomaganja nakon počinjenog krivičnog djela uhapšen je i 16-godišnjak.

Zbog ovog brutalnog ubistva maloljetnicima će biti suđeno, ali, prema zakonu, oni ne mogu u zatvor, već će proći samo s odgojnim mjerama.

Ekipa „Avaza“ posjetila je Odgojni centar Kantona Sarajevo, koji nakon presude preuzima brigu o maloljetnicima koji počine krivična djela. 

Brutalno djelo

Midhat Kerla, direktor Odgojnog centra KS, kazao je da je ovaj slučaj prilika da se napravi detaljna društvena analiza o greškama i mogućim propustima u sistemu.

- Vrlo je teško ulaziti u razloge zašto mlade osobe počine brutalno djelo. Ovo je moment da resetiramo stanje i kažemo gdje je napravljen propust. Djevojke će biti u pritvoru, eventualno se može desiti da Sud izrekne mjeru privremenog smještaja umjesto pritvora te da budu kod nas u službi dijagnostike i opservacije, gdje ih kroz razne testove posmatramo, analiziramo i donosimo zaključke o njima. Uloga društva je bitna, važno je da osobe koje su spremne na ovakav svirep čin budu jedan izvjestan period pod nadzorom, jer, ako se vrate u sredinu odakle su došle, nećemo ništa postići. Trebamo napraviti sistemsku analizu. Te djevojke još nisu formirane osobe, roditelji odgovaraju za takvo ponašanje, a znamo da je odgoj jedan od ključnih faktora - kazao je Kerla.

Kako nam je rekla Dženita Šošić, šefica Službe za resocijalizaciju, iako je tu 15 godina, ovaj slučaj je jedan od najtežih s kojim se susrela.

Ona je rekla da korisnici u ovu odgojnu ustanovu dolaze prema nalogu Suda, gdje snose određene posljedice i odgovaraju za svoja djela.

- Korisnici su maloljetnici od 15 do 18 godina, dakle period adolescencije. O maloljetnicima koji počine krivično djelo, nakon boravka u Odgojnom centru, brigu preuzimaju staratelji. Dijete, kada prođe kroz tretman resocijalizacije u našoj ustanovi, završava s nama, osim ukoliko se desi da opet počini krivično djelo, pa Sud odlučuje o daljnjim mjerama. U svojoj praksi vidjela sam svakakvih slučajeva, ali ovaj u kojem su dvije maloljetnice zadavile nanu je najbrutalniji s kojim sam se susrela. Sve počinje u porodici, mi ne znamo šta je u pozadini tog slučaja, ali puno je faktora koji mogu dovesti osobu u sukob sa zakonom, počevši od porodice, društva, škole i slično - kazala je Šošić.

Šošić nas je upoznala s radom ovog centra.

- Ovo je odgojna ustanova iz oblasti socijalne zaštite čija je primarna djelatnost izvršenje krivične sankcije. Centar djeluje kroz četiri stručne službe koje su u direktnom kontaktu s korisnicima, a to su službe za resocijalizaciju, dijagnostiku i opservaciju, preventivni rad te za zbrinjavanje djece u stanju socijalne potrebe - navela je Šošić.

70 korisnika

Služba za resocijalizaciju odgovorna je za izvršenje odgojnih mjera, i to kroz upućivanje u Odgojni centar, u kojem boravak ne može biti kraći od 14 niti duži od 30 dana.

- To je mjera poludnevnog boravka, a postoji i neprekidan boravak u trajanju od 15 dana do tri mjeseca. U službi za preventivni rad provode se primarna i sekundarna prevencija, što znači da se realiziraju radionice i stručna predavanja u osnovnim i srednjim školama KS. Služba za zbrinjavanje djece u stanju socijalne potrebe na Pofalićima zbrinjava korisnike koji su u stanju rizika, kao što su žrtve trgovine ili žrtve nasilja, te djeca sklona prosjačenju, i tu je najviše korisnika. Trenutno imamo 70 korisnika računajući sve službe - istakla je Šošić.

Foto: Odgojni centar KS