Posjetiti Zemaljski muzej najviši je čin patriotizma

Muzej

Ako je patriotizam "ko ne skače, mrzi Bosnu", onda je patriotizam i otići u Zemaljski muzej BiH. Najznačajniju kulturno-historijsku instituciju naše države. A historija i kultura su lična karta jednog naroda, zemlje, podneblja. I dok svi s velikim nestrpljenjem očekuju otvaranje kafana, ugostiteljskih objekata, obavještavamo javnost da je Zemaljski muzej otvoren! I to od prošle sedmice.  

Reporter "Avaza" jučer je posjetio ovaj muzej. Zbog pandemije koronavirusa, bio je zatvoren od 17. marta. Uposlenike je to podsjetilo na mračni period u historiji ove institucije, kada su ulaz u Muzej "ukrašavale" dvije letve na iks i natpis "Zatvoreno" od 2012. do 2015. godine.

Samir Avdić, kustos i naš vodič kroz muzejska odjeljenja, otkrio nam je nekoliko novih ideja koje planira Uprava s direktorom Mirsadom Sijarićem na čelu.  

- Plan nam je da iskoristimo našu botaničku baštu za razne kulturne manifestacije, književne večeri, promocije. To ide ovog ljeta - kaže Avdić.

Na ulazu u Muzej postavljena je suvenirnica. Sve inovacije i pokušaji da muzej oživi, da ne bude institucija hladnih zidova među kojima je nešto izloženo, mogu se pripisati novoj energiji koju je unio direktor Sijarić.  

- Naše odjeljenje za prirodne nauke ujedno je i najveće. Pokušali smo ga približiti najmlađim posjetiocima, da im bude interesantno kada uđu, a ne da muzej doživljavaju kao kaznu - govori Avdić. 

Uvijek je ljudima koji nemaju veze s kulturnim institucijama upitnik iznad glave otkud, naprimjer, jedan kustos u muzeju crpi snagu i volju za radom kada ga na kraju mjeseca dočeka mizerija od plaće.

Uposlenici optimisti

- Mi smo svi dobili minimalac. Direktorova plaća, što je i objavljeno, bila je 624 KM. Ja ovdje radim od 2007. godine. Ali optimista sam. Nekako je poslije otvaranja kod naroda proradila svijest i dolazak u muzej su shvatali čak kao patriotski čin. I sada imamo dobru povratnu informaciju i na društvenim mrežama od običnih ljudi - dodaje Avdić.

Uobičajeno, adekvatan odnos onih koji bi najviše trebali voditi računa - vlasti uvijek izostaje. Samo stotinjak metara od Zemaljskog muzeja, primjera radi, državni parlamentarci svakog mjeseca inkasiraju hiljade maraka. Čak i onda kada ništa ne rade.  

Cijena ulaznica

Cijena ulaznica za odrasle je 8 KM, a za penzionere i djecu 3 KM. Za djecu predškolskog uzrasta ulaz je besplatan.