Poslanici ponovo zaratili zbog Platforme za mir

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavili su danas sjednicu prekinutu 30. maja raspravom o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta BiH nastavili su danas sjednicu prekinutu 30. maja raspravom o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir.

Radi se o dokumenti koji su u sklopu projekta potpisali načelnici i gradonačelnici više od 60 načelnika i gradonačelnika u BiH, a trebao bi ga podržati i Parlament BiH.

Poslanici SNSD-a protive se usvajanju ove platforme, jer smatraju da su je prvo trebali usvojiti entitetski parlamenti i smeta im i što je donator ovog projekta jedna američka nevladina organizacija.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, predložio je da se izjašnjavanje o Informaciji o projektu PRO-Budućnost i Platformi za mir odgodi za još 30 dana te intenziviraju nadležnosti da bi se o tom pitanju izjasnile i institucije na entitetskom nivou.

- Tvrdim i da su na entitetskom nivou za mir i stabilnost. Mi nećemo da podržavamo bilo kakva rješenja o bilo kakvim pitanjima ako nisu vidljivi entiteti u procesu odlučivanja - rekao je Košarac.

Aleksandra Pandurević, predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a, navela je da su općine u entitetima i da su one podržale Platformu za mir.

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kazao je da mu nije jasno zašto je SNSD protiv ove platforme te je kazao da bi SNSD-u vjerovatno draže bilo da je iza ove platforme neka ruska informacija.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a, također je ukazao na to da su čelnici skoro svih općina i gradova u BiH podržali platformu te da joj je jednoglasnu podršku dala i Zajednička komisija za ljudska prava Parlamenta BiH. Arnaut se osvrnuo i na to da je Platforma za mir izazvala najdužu raspravu na današnjoj sjednici. To, ocijenio je Arnaut, dovodi u pitanje autoritet ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac, koja ne prisustvuje današnjoj sjednici.

- I njenu sposobnost ili nesposobnost da osigura prohodnost čak i ovakvih dokumenata kroz PSBiH, kod dokumenata koji nisu izazvali nikakav spor među načelnicima i gradonačelnicima. Ova rasprava govori o nesposobnosti ministrice Borovac da vodi ovaj spor – kazao je Arnaut.

Žestoku svađu ova tema izazvala je između Nikole Lovrinovića iz HDZ-a BiH i Maje Gasal-Vražalice iz DF-a. Lovrinović je optužio Gasal-Vražalicu da mrzi hrvatski narod, a u odbranu Gasal-Vražalice stala je Nermina Kapetović iz SDA. No, Lovrinović je stalnim upadicama onemogućavao Kapetanović da bilo šta kaže, a nije ga zaustavila ni opomena Mladena Bosića (SDS), predsjedavajućeg Doma. Lovrinovića je prekinuo zahtjev Borjane Krišto (HDZ BiH), zamjenice predsjedavajućeg Doma, za polusatnom pauzom, koja je u toku.