Poslanici PSBiH o (ne)kandidiranju osuđenih ratnih zločinaca na izborima

Home

Poslanici PSBiH o (ne)kandidiranju osuđenih ratnih zločinaca na izborima


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrat će danas nekoliko zakonskih rješenja među kojima su i izmjene Izbornog i Krivičnog zakona, koje se odnose na zabranu kandidiranja osuđenim ratnim zločincima na izborima i zabranu negiranja genocida i drugih zločina. 

Izmjene tih zakonskih rješenja predložio je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, a on je istovremeno i podsjetio da je to prvi put u postdejtonskom periodu da je Ustavnopravna komisija podržala prijedlog izmjena Izbornog zakona tako da zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločinaca te podržala i prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranja genocida.

Na dnevnom redu sjednice je i zahtjev poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Borislava Bojića za razmatranje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama po hitnom postupku, te izmjene zakona o ministarstvima i drugim organima uprave koje je predložilo Vijeće ministara BiH. Predviđeno je i razmatranje dopuna Krivičnog zakona u dijelu koji se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH, odnosno napada na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline BiH, sprečavanje borbe protiv neprijatelja BiH uključujući i službu u stranim vojnim formacijama.

Te dopune predložila je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je ranije pojasnila da se radi o nemogućnosti zamjene kazne zatvora za novčanu kaznu o svim pitanjima koje pokriva taj dio Krivičnog zakona BiH.

Dnevnim redom je predviđeno i razmatranje Godišnjeg izvještaja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, kojeg k znanju nije primila Ustavnopravna komisija, ali je istovremeno zatražila od Kolegija Predstavničkog doma da se na sjednici Doma osigura prisustvo predsjednika Vijeća. 

 

(Izvor: Fena)
 

Tagovi
Objavio: Wed, 20/09/2017 - 07:49

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top