Posljedice će se osjećati još godinama

Poljoprivredni proizvođači pretrpjeli su velike gubitke zbog zastoja izvoza mesa u Tursku, a ako se zabrani uvoz mesa iz EU, u problemima bi mogli biti i drugi

Proizvođači tovne junadi iz naše zemlje u ovoj godini u Tursku nisu izvezli ništa, a i prošle godine izvezene su skromne količine mesa u tu zemlju, što je stvorilo velike probleme proizvođačima. Postao je to hronični problem, kako je kazao Stojan Marinković iz Saveza udruženja poljoprivrednika RS-a, jer se svake godine suočavaju sa problemom tržišnih viškova.

Interventni otkup

- To je sve plod nesistematskih aktivnosti, to jeste uvoza bez ograničenja. Smatramo da je potpuno nelogično da mi izvozimo najkvalitetnije meso bilo gdje, a da uvozimo svjetski otpad, što je više puta i potvrđeno. S druge strane, mi proizvodimo tek 30 do 35 posto naših potreba, tako da je potrebno urediti vanjskotrgovinsko poslovanje i u skladu s tim poboljšati poticajnu politiku. Mislim da bismo onda naše stočarstvo i govedarstvo vrlo brzo oporavili i vratili u neke normalne granice, kaže Marinković.

Junad koja su bila namijenjena za izvoz u Tursku prerasla su, kaže on, te su poljoprivrednici već u problemima kako dalje. Od takve junadi nemaju nikakve koristi, samo su imali gubitke.

- Poljoprivrednici su morali kupovati dodatnu hranu za tu junad, a s obzirom na to da se ovo sve odužilo, ljudi su izgubili i dobavljače. Dakle, gubici su višestruki i činjenica je da su na gubitku uvijek i isključivo poljoprivredni proizvođači. Šteta je već napravljena i ni sa interventnim otkupom koji je u RS-u dogovoren neće se popraviti stanje. To će samo pomoći da ne tonemo dublje, ali problem je već napravljen i posljedice ćemo osjećati još nekoliko godina, poručio je Marinković.

Podsjetimo da je u RS-u organizovan interventni otkup tovne junadi, a kako je navedeno iz resornog ministarstva, oko 8.000 grla je spremno za otkup koji će trajati do 31. januara. Minimalna cijena otkupa je 3,90 KM.

Nove probleme privrednicima mogla bi donijeti i najava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića o pojačanim kontrolama uvoza mesa iz EU zbog pojave zarazne bolesti listerije u pojedinim zemljama. Jedan od njih je Industrija mesa Semić koja svježe meso uvozi iz zemalja EU (Njemačka, Austrija, Italija…) i kažu da je to meso jednakog kvaliteta kao i ono što se distribuira u sve zemlje EU. Vedad Jusić iz službe za prodaju i marketing kaže kako bi ove mjere vodile u “potpuno suprotnom pravcu od ostatka svijeta”.

Totalni kolaps

- Mjera zabrane uvoza junetine i govedine iz EU značila bi totalni kolaps na bh. tržištu, ojačala bi strane proizvođače mesnih proizvoda, a domaći proizvođači bi izgubili pozicije i prihvatljive cijene. Krajnji potrošači ne bi bili u mogućnosti kupiti proizvod po prihvatljivim cijenama u odnosu na trenutnu kupovnu moć našeg društva, a industrije mesa sa područja BiH bi se našle u dodatnim problemima zbog ugovorene poslovne saradnje sa dobavljačima iz EU, ali i sa domaćim kupcima gdje se saradnja definiše putem dugoročnih ugovora koje mesne industrije sa područja BiH ne bi mogle ispoštovati. Bili bismo prisiljeni pristupiti raskidu potpisanih ugovora, što bi prouzrokovalo nemjerljivu finansijsku štetu, a hiljade građana uposlenih u ovom sektoru ostale bi bez radnog mjesta, kaže Jusić.